La pas prin Bucureşti: Parcul Alexandru Ioan Cuza şi Biserica Pogorârea Sfântului Duh

54

Parcul Alexandru Ioan Cuza, cunoscut și sub numele de Parcul IOR sau Parcul Titan, este poziționat în partea central-estică a Bucureștiului, în cartierul Titan din sectorul 3, într-un perimetru format de străzile Camil Ressu, Liviu Rebreanu, Câmpia Libertății, Baba Novac, Constantin Brâncuși și Nicolae Grigorescu. Acronimul unuia dintre numele alternative ale parcului, IOR, provine de la numele fabricii Întreprinderea Optică Română, aflată în vecinătate.

Este unul dintre parcurile mari ale Bucureștiului, cu o suprafață de 48 de hectare de verdeață și facilități. Împreună cu lacul, atinge 85 de hectare.

Amenajarea parcului a început în 1965 și s-a terminat cinci ani mai târziu. Înainte de amenajare, secțiunea dinspre Str. Baba Novac purta denumirea de „Reconstrucții”, iar sectorul dinspre Bd. Camil Ressu (fost Ion Șulea) se chema „Flax”.

Lacul Titan este de origine naturală, fiind împărțit în două segmente de Podul Liviu Rebreanu: Lacul Titan 1 și Lacul Titan 2. Aici există cinci insule, cunoscute sub numele de: „Insula Pensionarilor”, „Insula IOR”, „Insula Câinilor”, „Insula Trandafirilor” și „Insula Înecaților”.

Numele oficial de azi — Alexandru Ioan Cuza, e subliniat și de statuia domnitorului, amplasată la intrarea dinspre Baba Novac, alături de fântâna care poartă același nume.

În ultimii ani, parcul a fost modernizat, fiind realizat un amfiteatru, terenuri sintetice de fotbal și baschet, foișoare de lemn, ”Clubul șahiștilor”. Au mai fost trasate piste pentru bicicliști, plantate bănci noi, cinci tipuri de stâlpi de iluminat etc.

În timpul iernii, în incinta parcului se deschide un patinoar cu o suprafață de aproximativ 1.200 de metri pătrați. Patinoarul este dotat cu un centru de închiriere patine, iar accesul este liber.

 

  • Biserica Pogorârea Sfântului Duh

Biserica Pogorârea Sfântului Duh este un lăcaș din lemn, de tip maramureșan, ridicat aproape de podul de peste lacul din Parcul Al. I. Cuza, după un proiect întocmit de colectivul de proiectare „Arhitect Constantin Joja”. Turla are 45 de metri înălțime. Lăcașul de cult a fost ridicat între anii 1994-1996, la inițiativa preotului Adrian Niculcea. Corpul bisericii este realizat din bârne de brad acoperite cu scândură așezată în caplama, la interior și exterior.

Tâmpla bisericii este și ea lucrată tot din lemn. Biserica este înconjurată, la exterior, de o serie de icoane pictate pe sticlă. Acestea sunt de un stil asemănător picturii maramureșene.

Pe lângă biserica propriu-zisă, complexul de clădiri al parohiei ”Pogorârea Sfântului Duh — Titan” numără baptisteriul (sau aghiazmatarul), finalizat în 1998, librăria misionară inaugurată în 2008, două porți maramureșene impunătoare, o fântână arteziană și un lumânărar.

În 2001, biserica a fost târnosită de Prea Fericitul Părinte Patriarh Teoctist. Biserica își serbează hramul în ziua Rusaliilor, a 50-a zi după Învierea Domnului. Pe lângă acest hram principal, biserica din Parcul Titan mai are și un al doilea hram: Nașterea Maicii Domnului.

Cele 1.500 de familii ale parohiei găsesc la biserica lor un loc unde, pe lângă asistența religioasă, primesc și alte beneficii, precum asistență medicală și chiar juridică. În spațiile amenajate în cafasul bisericii, un număr însemnat de elevi de gimnaziu primesc, în fiecare an, meditații gratuite la principalele discipline studiate. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News