Dupa agricultură, România trebuia să intre în UE în 2010

România s-a grabit din punct de vedere al agriculturii sa intre in Uniunea Europeana, a apreciat vineri (20 noiembrie 2009), la o dezbatere de specialitate, presedintele LAPAR, Adrian Radulescu.

“Consider ca, din punct de vedere al agriculturii, abia in 2010 trebuia sa intram in Uniunea Europeana. Agricultura nu a fost pregatita”, a spus acesta. În opinia lui Radulescu, nici factorul politic si nici cadrul economic nu erau pregatite pentru aderarea tarii noastre la Uniune, iar acest lucru s-a observat atunci când agricultorii români au accesat programe pentru restructurarea, dezvoltarea si modernizarea fermelor.

“Avem doar 1,5 miliarde euro aprobate pentru proiecte, insa acestea nu pot fi finantate din lipsa de cofinantare. Aceste proiecte stau de aproape doi ani, mai stau un an si decad, pentru ca au un termen de finalizare de trei ani”, a explicat el. Presedintele LAPAR a spus ca România a avut multe proiecte, programe si strategii pentru dezvoltarea agriculturii, insa acestea nu au putut fi aplicate din cauza incoerentei politice.

“Vorbind strict despre agricultura. Cu sapte ministri in 5 ani ce agricultura poti sa faci?”, s-a intrebat Radulescu. Prin afirmatia sa, presedintele LAPAR a sustinut o declaratie facuta la acelasi eveniment de Daniela Giurca, expert in politici agricole, conform careia, pâna in prezent, in România s-au elaborat 25 de strategii in agricultura care nu au fost implementate.

“Au ramas hârtii foarte bune de studiat”, a subliniat Giurca. În acest context, presedintele LAPAR a propus ca implementarea strategiilor din agricultura sa fie lasata in seama asociatiilor profesionale. “Ar fi cazul sa ne dea noua sa implementam. Cu siguranta, le putem arata ca asociatiile profesionale pot implementa pentru ca sunt dincolo de spectrul politic si nu au interese politice.

Agricultura s-a bazat pe un singur lucru: pomana electorala si votul. Le-am dat ceva de pomana, un sac de ingrasaminte…am fost singura tara in care am putut sa dam de vreun milion de lei la proprietari si nu la cei care lucreaza”, a precizat Radulescu. Cu toate acestea, presedintele LAPAR a apreciat ca lucrurile sunt aproape de a intra pe un fagas normal, spunând ca, daca se va aplica si o politica pe termen lung in agricultura, România va avea “un viitor frumos”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata