Laszlo Borbely: Deocamdată trebuie să ne concentrăm pe relansarea economiei

Vicepreşedintele executiv al UDMR Laszlo Borbely a apreciat vineri (3 septembrie 2010) că prioritară este relansarea economiei, chiar dacă mai pot fi luate şi în 2011 unele măsuri de austeritate.

Precizarea a fost făcută în contextul în care preşedintele Traian Băsescu a declarat că este nevoie de încă un an de austeritate şi solidaritate. „Am luat măsuri de austeritate şi de reducere a personalului şi de reducere a salariilor. Trebuie să relansăm economia şi unde mai e nevoie putem discuta pe anul viitor, în buget, să vedem unde mai putem să avem asemenea măsuri, dar deocamdată trebuie să ne concentrăm pe relansarea economiei„, a declarat Laszlo Borbely.

El a afirmat că în lunile rămase până la sfârşitul anului trebuie analizate măsuri de relansare a economiei, subliniind importanţa alcătuirii bugetului pentru 2011. „În ceea ce priveşte poziţia preşedintelui, nu este una nouă, noi ştim această poziţie. Am luat, după părerea mea, destule măsuri de austeritate anul acesta.
În perioada următoare, va trebui, până la sfârşitul anului, să vedem cum relansăm totuşi economia şi avem un set de măsuri care sper, chiar dacă a venit un nou ministru de Finanţe, să nu fie oprite, pentru că sunt pe ultima sută de metri hotărâri de guvern sau legi care ţin de cadrul pentru IMM-uri, cu aceste bonuri fiscale, cu eliminarea legii impozitului forfetar, acestea toate au fost cerute de UDMR”, a precizat Laszlo Borbely, ministru al Mediului şi Pădurilor.

Referitor la remanierea guvernamentală, Borbely a declarat că aceasta a fost decizia PDL şi, probabil, a fost justificată, menţionând că a avut o relaţie bună cu foştii miniştri şi exprimându-şi speranţa că bunele relaţii se vor păstra şi cu noii deţinători ai portofoliilor respective.
„Este o remaniere care a fost decisă de primul-ministru, au făcut o analiză la nivelul Partidului Democrat Liberal şi au considerat necesare aceste schimbări, este dreptul lor. Văd că faptul că nici nu prea s-a vorbit de schimbarea miniştrilor UDMR înseamnă că, sper, ne-am făcut datoria”, a spus el.

Preşedintele Traian Băsescu le-a cerut, vineri, celor noi şase miniştri ai Cabinetului Emil Boc să fie solidari cu măsurile de austeritate, adăugând că acestea trebuie să continue pentru încă un an.
El a precizat că, în ciuda măsurilor de austeritate adoptate, resursele financiare ale statului se îndreaptă preponderent către costurile sociale. Băsescu a explicat că deficitul bugetar stabilit pentru anul 2011, reprezentând 4,4% din PIB, va fi consumat pentru acoperirea deficitului fondului de pensii (3,2 – 3,6 miliarde de euro), a deficitului fondului de şomaj (600 de milioane de euro) şi pentru plata arieratelor (un miliard de euro).

„Fac apel la fermitate, dar şi la capacitatea de a explica românilor că avem nevoie de încă un an de austeritate şi solidaritate, un an care să fundamenteze premisele de creştere economică sănătoasă”, a declarat şeful statului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata