Lazea: Bugetarii să fie trimişi în concediu fără plată o săptămână în fiecare lună

– Economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, propune ca angajatii de la stat sa fie trimisi in concediu fara plata cate o saptamana in fiecare luna.

.

Bugetarii ar putea scapa de diminuarea cu 25% a salariilor. Ceea ce nu inseamna, insa, ca veniturile lor vor ramane la valoarea din prezent. O posibila alternativa este indicata de catre economistul sef al Bancii Nationale, Valentin Lazea, care, intr-un interviu pentru Stirile Pro TV , pledeaza pentru ideea trimiterii in concediu fara plata a salariatilor, cate o saptamana din fiecare luna, pana la sfarsitul anului.

„Ca solutie, nu vad taierea cu 25% a salariilor tuturor bugetarilor. Cred ca trebuie facuta o combinatie intre disponibilizari, taieri de salarii si concedii fara plata. Incepand cu luna iunie, s-ar putea da cate o saptamana de concediu fara plata”, afirma oficialul BNR, precizand ca, in acest fel, s-ar evita si problemele legale ce ar putea aparea in cazul aplicarii masurilor anuntate de Guvern.

Romania este o tara care traieste pe datorie”, spune Lazea, citat de Gandul: „Ma refer atat la datoria externa care creste de la an la an cu aproximativ 10 miliarde, cat si la datoria publica, ce doar anul trecut a crescut cu 7% din PIB”.

Aceasta, in conditiile in care cheltuielile cu angajatii la stat au crescut constant: bugetarilor li s-au dublat salariile intre 2004 si 2008, iar numarul acestora a crescut cu 30%. Nu doar in privinta salariilor ar trebui gasit un compromis, sustine economistul Bancii Nationale, ci si in cazul taierii alocatiilor pentru mame.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata