Lege promulgată: Firmele de servicii locale, scutite de la plata tarifelor pentru drumurile publice

Reunirea Senatul si Camera Deputatilor in sedinta comuna, pentru pronuntarea asupra programului de guvernare.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, modificarea legislativă prin care firmele care desfășoară servicii de interes local sau național sunt scutite de la plata tarifelor pentru utilizare şi acces în zona drumului public, potrivit Administrației Prezidențiale.

„Pentru amplasarea şi accesul în zona drumului, beneficiarul, cu excepţia operatorului economic care realizează serviciul public de interes naţional sau local, are obligaţia încheierii cu administratorul drumului public a contractului pentru utilizare şi acces în zona drumului public cu plata tarifelor corespunzătoare. Persoanele fizice şi juridice care utilizează zona drumului public exclusiv pentru acces la proprietăți nu sunt obligați la plata tarifelor pentru utilizare și acces în zona drumului”, arată legea promulgată, care modifică Ordonanța Guvernului 43/1997 privind regimul drumurilor.

Actul normativ mai prevede că lucrările de desființare, mutare sau modificare a rețelelor de transport și distribuție de energie electrică, respectiv de gaze naturale, se execută în baza unui studiu de coexistență iar costurile generate de aceste lucrări vor fi suportate de aminstratorul drumului. Excepție vor face cazurile când administratorul drumului este reprezentat de un consiliu județean sau local. Atunci costurile vor fi suportate în mod egal de adminstratorul drumului și de firmele care dețin aceste rețele.

Totodată, în vederea realizării de autostrăzi şi drumuri naţionale, administratorii drumurilor sunt obligați să plătească contravaloarea lucrărilor pentru „protejarea, devierea, mutarea sau dezafectarea instalaţiilor, utilităţilor, reţelelor electrice şi/sau amenajărilor hidrotehnice, petroliere sau de îmbunătăţiri funciare, aflate în zonele afectate de trasee de autostrăzi şi drumuri naţionale, conform reglementărilor în vigoare”, mai prevede legea promulgată de președinte.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata