Legea bonurilor fiscale – vezi cum se aplică şi cât îţi dă statul înapoi

– Statul spera sa obtina cel putin 200 de milioane de euro din bonurile colectate, in special, de pensionari si someri.

Astfel, Edler Andras, deputatul UDMR de Covasna care a initiat proiectul de act normativ preluat de Guvern, a propus o bonificatie de 4% pentru sumele de pana la 4.200 de lei anual pentru care s-au prezentat chitante si de 1% pentru ceea ce depaseste acest nivel, arata Gandul.

„Este aproape imposibil ca statul sa poata acorda bonificatii atat de semnificative incat persoanele cu venituri mari sa fie interesate, dar exista o categorie cu venituri reduse (pensionari, someri) care este atenta la fiecare reducere sau deducere de care pot beneficia. Aceasta categorie are un venit lunar mediu de circa 350 de lei, adica 4.200 de lei anual”, se arata in nota de fundamentare a proiectului.

Se pare ca 20% dintre cele cinci milioane de persoane aflate in situatia prezentata se vor implica in aceasta actiune.

80% dintre chitante provin din sumele platite catre furnizorii de energie, gaz, apa, canalizare, salubrizare si telefon, iar restul de la comercianti de produse de baza, precum paine, lapte, carne si medicamente, sectoare economice unde evaziunea fiscala este la cote ridicate.

Pentru fiecare suma de 3.000 de lei, statul va obtine un impozit pe profit (16%) de 116 lei, TVA (24%) in valoare de 580 de lei si contributii ale salariatului, la bugetele sociale (40%), de 339 lei. Astfel, statul roman ar putea incasa suplimentar, din taxe si impozite, 1.035 lei la fiecare 3.000 de lei „decontati” de contribuabili la Fisc. Pentru aceasta suma, statul va acorda bonificatii de 120 de lei, ceea ce duce la un „profit” de 915 lei.


Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata