Legea plantelor medicinale şi aromatice va fi modificată

19

Produsele finite pe baza de plante medicinale si aromatice care se comercializeaza pe piata ca alimente, suplimente alimentare si produse de uz extern, altele decât cele cosmetice, se supun regulilor stabilite de Ministerul Agriculturii, inclusiv actiunilor de control a acestor produse pe piata, se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR).

De asemenea, produsele apicole vor intra in categoria suplimentelor alimentare.

În urma unei reuniuni desfasurate la MADR in vederea elaborarii modificarilor si completarilor Legii nr. 49/2003 a plantelor medicinale si aromatice s-a decis asupra intaririi serviciului national de notificare a produselor mentionate, existent in cadrul Institutului de Bioresurse Alimentare, ca entitate nationala care sa indeplineasca, pe lânga atributia de notificare si atributii de evaluare a mentiunilor nutritionale si de sanatate promovate pe piata de operatorii in domeniu, cu indicatii de consum.

Pe lânga aceasta autoritate, s-a stabilit redefinirea comitetului tehnic, ca organ consultativ, care sa gireze si sa valideze, din punct de vedere tehnic si stiintific deciziile din sectorul plante medicinale si aromatice, inclusiv actualizarea anuala a listelor de plante medicinale si aromatice admise a fi utilizate si a celor cu risc de consum.

Totodata, s-a stabilit necesitatea aplicarii uniforme a sistemelor de taxare si accizare a acestor produse cu medicamentele, având in vedere consumul cu rol de preventie si mentinere a sanatatii organismului.

Comercializarea plantelor medicinale si aromatice din flora spontana se va realiza cu respectarea normelor de protectie a mediului, inclusiv de recoltare rationala a acestora.

Discutarea probabilitatilor de sustinere financiara, prin diferite forme de sprijin, de care sa beneficieze producatorii agricoli si procesatorii, in vederea dezvoltarii filierei de comercializare a acestor produse si pentru cresterea competitivitatii acestora, a constituit, totodata un subiect al intrevederii.

Potrivit site-ului MAPDR, suprafata cultivata cu plante medicinale in 2003 (ultima actualizare a ministerului) era de 9.529 hectare, productia totala obtinuta depasind 5.388 tone.

La intâlnirea de la MAPDR au participat secretarul de stat, Catalin Aurelian Rosculete, directorul general Daniel Botanoiu, Paula Craioveanu, consilier pe probleme de plante medicinale al MAPDR si reprezentantii organizatiilor profesionale si interprofesionale din acest domeniu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata