Legea prin care persoanele persecutate din motive politice vor primi indemnizaţii, promulgată

Președintele Klaus Iohannis a semnat miercuri, 1 aprilie, decretul privind promulgarea legii prin care se acordă o indemnizație persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, informează Administrația Prezidențială.

Plenul Camerei Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat pe 11 martie această lege.

Actul normativ pentru modificarea Decretului-lege nr.118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinatate ori constituite în prizonieri prevede că aceste categorii de persoane au dreptul la o indemnizație lunară de 400 de lei pentru fiecare an de detenție, strămutare în alte localități, deportare în străinătate sau prizonierat, indiferent dacă sunt sau nu pensionate.

„Soțul/soția celui decedat din categoria celor dispăruți sau exterminați în timpul detenției, internați abuziv în spitalele de psihiatrie, deportați, prizonieri sau cărora li s-au stabilit domiciliu obligatoriu are dreptul la o indemnizație lunară de 400 de lei neimpozabilă dacă ulterior nu s-au recăsătorit. Indemnizația se poate cumula cu orice pensie”, mai prevede acest text de lege.

Tot miercuri președintele Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări și plăți în numerar și pentru modificarea și completarea OUG nr. 193/ 2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată.

De asemenea, a semnat decretele privind eliberarea din funcția de judecător la Tribunalul Sibiu a Gabrielei Liliana Berghezan — pensionare, la data de 10 aprilie, și din funcția de judecător la Judecătoria Târgu Jiu a lui Liviu Boian — pensionare, la data de 15 aprilie. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata