Legea responsabilităţii fiscale va fi o nouă lege ignorată

Legea responsabilităţii fiscale este o nouă lege care va fi ignorată, pentru că sancţiunile prevăzute sunt prea mici pentru a impune respectarea ei, a declarat, miercuri, la un seminar financiar, Emilian Duca, partener la firma de consultanţă BDO Tax.

El a afirmat că în ciuda faptului că prin această lege s-a dorit stabilitate şi predictibilitate fiscală se va obţine aceaşi experienţă ca şi în cazul Codului Fiscal unde, deşi era prevăzut un termen de şase luni înainte ca o modificare a codului să fie implementată, această prevedere a fost respectată o singură dată în ultimii şase ani.

În ceea ce priveşte Consiliul fiscal, structură nouă prevăzută de Legea responsabilităţii fiscale ca autor al strategiei bugetar-fiscale, Duca a apreciat că acesta va fi un nou organism fără puteri reale, consumator de bani publici.

Reprezentantul firmei de consultanţă a adăugat că, deşi legea prevede restricţii privind angajarea unor cheltuieli publice suplimentare înainte de alegeri, o ordonanţă de urgenţă poate înlătura orice restricţie, dacă interesul electoral o cere.
Camera Deputaţilor a dezbătut şi adoptat, pe 30 martie, proiectul de Lege al responsabilităţii fiscal-bugetare, cu 135 de voturi „pentru”, 97 „împotrivă” şi o abţinere.

Proiectul de lege urmează să fie trimis la promulgare.

Potrivit raportului, acest proiect are ca obiect de reglementare:

  • procedurile de elaborare a bugetelor multianuale, stabilind limite privind rectificările bugetare efectuate în cursul anului,
  • regulile fiscale privind cheltuielile totale, cheltuielile de personal şi deficitul bugetar,
  • dar şi înfiinţarea Consiliului fiscal.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata