Legea unitară a pensiilor, adoptată tacit de Senat

Proiectul legii unitare a pensiilor a trecut luni, 10 mai, tacit de Senat, după ce unul dintre principalele amendamente susţinute de opoziţie, cel privind punctul de pensie de 45% din salariul mediu brut pe economie, a fost respins, cu votul majorităţii parlamentarilor arcului guvernamental.

În semn de protest, senatorii PSD+PC au părăsit sala, iar preşedintele de şedinţă, Mircea Geoană, a fost nevoit să suspende şedinţa, după ce a constatat că Senatul nu se mai află în cvorum.

‘PDL şi UDMR au făcut tot posibilul ca această lege să treacă tacit’, i-a acuzat liderul senatorilor liberali, Puiu Haşotti, pe parlamentarii puterii.

‘Ar avea dreptate dacă am fi într-o alianţă cu PSD. Dar, deocamdată, cei care au părăsit sala nu sunt cei de la UDMR sau PDL, ci cei de la PSD+PC’, i-a replicat chestorul UDMR, Verestoy Attila.

‘Ceea ce am bănuit de la început s-a şi întâmplat, această lege trece prin Senat tacit, cu largul concurs al grupului PSD+PC’, a afirmat liderul senatorilor PDL, Traian Igaş.

Dezbaterile la Legea pensiilor au început în urmă cu trei săptămâni, proiectul fiind abordat în mai multe şedinţe ale plenului. În tot acest răstimp, amendamentele opoziţiei au fost respinse unul după altul.

Printre acestea şi cele prin care vârsta de pensionare era diminuată pentru bărbaţi şi femei la 64 de ani, spre deosebire de 65 de ani, aşa cum propune textul iniţial al proiectului de lege. De asemenea, şi cele care diminuau stagiul minim cotizare de la 15 la 10 ani au fost respinse, prin votul majorităţii parlamentare din arcul guvernamental.

Fiind adoptat tacit, proiectul de lege va trece în forma iniţială, fără niciun amendament, la Camera Deputaţilor, cu toate că, din cele câteva zeci de amendamente adoptate, au fost şi câteva admise.

Printre acestea şi cele privind cadrele militare, care au suscitat discuţii aprinse şi care au trecut ‘la limită’, cu sprijinul senatorilor independenţi.

Este vorba despre eliminarea penalizărilor în cazul pensiei anticipate parţiale, amendament adoptat luni, precum şi cel de miercuri, săptămâna trecută, când s-a decis ca vârsta de pensionare să fie de 55 de ani iar stagiul complet de cotizare – 25 de ani.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata