Legislația referitoare la muncitorii străini a fost schimbată

Legislaţia conform căreia străinii muncesc în România ar putea fi schimbată. Așadar, obligaţia de a achita muncitorii străini cu salariul mediu pe economie ar putea fi anulată. Momentan este doar o discuţie între ministerul de Finanţe şi cel al Fondurilor Europene în contextul deficitului forţei de muncă. Schimbarea este cerută insistent de oamenii de afaceri, care se confruntă cu o lipsă puternică de angajaţi. Soluţia ar fi aducerea de muncitori din străinătate, dar costurile cu angajarea sunt foarte ridicate, susțin antreprenorii.

În bucătăria unui restaurant din Capitală muncesc șase nepalezi. Nu vorbesc foarte bine română, însă îndrumați de colegii de aici, învață pașii pe care trebuie sa îi urmeze în bucătărie.

Prețurile pentru aducerea unui angajat din străinătate ajung și la 10.000 de lei. Și asta pentru că patronul trebuie să le asigure transportul, cazarea și cursurile de limba română.

Mai mult, prin lege, este forțat să îi plătească cu salariul mediu pe economie, în prezent, aproximativ 2.500 de lei net. Antreprenorii declară că ajung astfel la cheltuieli mari, dar nu au de ales dacă vor să-și salveze afacerea.

Iosif Ştefănescu, directorul unui restaurant, precizează: „Înainte să ajungem la nepalezi am încercat din greu să găsim personal român. Forța de muncă din România vrea direct funcții de conducere dacă se poate salarii de nivel occidental”.

Nu numai pretențiile financiare ale românilor contribuie la o criza a forței de muncă, dar și milioanele de oameni care au plecat în străinătate au dus la un deficit de 1 milion de locuri de muncă.

Florin Jianu, preşedinte CNIPMMR, spune: „Vorbim de o lipsă de personal fizic, efectiv lipsesc oameni. Nu mai vorbim de faptul că oamenii nu sunt pregătiți, ci pur și simplu lipsesc din punct de vedere fizic”.

Deci e nevoie de un milion de noi oameni pe care să îi găsim pentru diverse industrii, de la turism, construcții, servicii.

În total, în România lucrează circa 25.000 de muncitori străini.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata