Leonard „Casanova” şi Maricica „Principesa”, doi mimi români care au cucerit Veneţia

O bucătăreasă din București, Maricica, care a lăsat șorțul și a ales să se îmbrace cu cele mai elegante rochii de principesă și Ștefan Ionuț Leonard, un tânăr absolvent de liceu, care a luat drumul străinătății pentru a juca rolul cuceritorului Casanova, sunt singurii mimi găsiți zilele trecute pe străzile romantice ale Veneției, unde turiștii se opresc ca să facă fotografii și le lasă câțiva euro, în semn de mulțumire.

Fără să aibă nicio autorizație pentru că fac bani pe străzile Veneției, umblând costumați regește, mereu zâmbitori cu turiștii străini, Leonard și Maricica fac deliciul tuturor celor care se plimbă în Piața San Marco sau prin fața Palatului Dogilor.

Tot la „muncă” în Veneția se află un alt român, care se îmbracă asemenea celebrului comediant Charlie Chaplin, dar care nu are succesul celor doi.

Principesă, regină, contesă, ce mai contează, bani să iasă! Aceasta este deviza Maricicăi, o româncă ce spune că are „elegănția” în sânge.

Dorind să ne fotografiem și cu Casanova și cu principesa Maricica, am fost invitați la o fotografie gratuită, pentru că suntem români. Și așa am aflat povestea celor doi.

Întrebată cum îi merge în Italia, în perioada în care mulți români se plâng că sunt afectați de criza economică, Maricica spune că îi merge „foarte bine”, după ce a renunțat la munca ei de bucătăreasă, abandonând șorțul pentru rochii pe care și le croiește singură și pe care i le confiscă carabinierii, când fac controale. Doar masca venețiană care îi acoperă ochii nu este confiscată de polițiștii italieni.

„De șapte ani (lucrez în Italia — n.r.). Am fost bucătăreasă patru ani și m-am gândit să fac bani mai mulți, să măresc bugetul României. Luam decât o sută, acum iau cinci (sute de euro — n.r.)”, mărturisește Maricica.

Plătiți prin bunăvoința turiștilor, Maricica și Leonard recunosc că cei mai generoși sunt chiar turiștii români. „Ai noștri plătesc mai bine ca toți”, spune cu mândrie Maricica.

Ea menționează că este din București și că se gândește să vină și acasă să muncească tot ca mim pe străzile Capitalei. Nu știe exact cum se numește forma aceasta de artă, însă știe că Veneția este locul unde „se face lucrul acesta cel mai bine”.

Ce spun vecinii săi din București de locul de muncă din Veneția pe Maricica „nu o interesează”. Secretul succesului în Italia este „sângele albastru”, care pentru ea înseamnă „sânge nebunesc”.

„Elegantă sunt de o viață întreagă. Dacă nu aveam elegănția în sânge și sângele acesta albastru pe care îl am, care în românește înseamnă sânge nebunesc, probabil că nu făceam așa ceva. Italienii ne lasă să muncim aici. Nu plătesc nicio taxă”, declară Maricica.

Lângă Maricica, „Principesă de Austria„, stă mai tânărul „Casanova”. Costumat și el elegant, cu o mască venețiană pe față și o perucă albă pe cap, teniși negri în picioare, Leonard, un tânăr de 19 ani din Craiova, recunoaște că reușește să cucerească numai 14-15 turiste pe zi, ceea ce e „foarte puțin” pentru un mim care trăiește doar din banii lăsați de turiștii care se fotografiază cu el. Cea mai mare problemă a lui Leonard „Casanova” este să le convingă pe turistele asiatice, care sunt zgârcite și nu lasă mai mult bacșiș.

„Cuceresc maxim 14-15 pe zi. Ceea ce e foarte puțin, pentru că sunt la început, am doar doi ani de când sunt aici. (…) Câștigăm 20 de euro pe zi, să scoatem mâncarea… Chinezii și japonezii sunt cei mai zgârciți”, recunoaște Leonard „Casanova”.

Întrebat de ce nu a rămas în România și preferă să umble costumat în „Casanova” pe străzile Veneției, Leonard spune că la cei 19 ani ai săi preferă să lucreze așa în Italia, după ce a terminat un liceu cu profil real la Craiova.

„Am făcut așa să am un liceu. Nu fac nimic în România. Aici mai faci bani”, mărturisește Ștefan Ionuț Leonard.

Înainte de despărțirea de cei doi români, mimi pe străzile Veneției, l-am invitat pe Leonard din Craiova, „Casanova” la Veneția, să transmită un gând românilor de acasă: „Multă sănătate! Te salut, mami!”, a spus tânărul oltean.

Ne-am luat rămas bun de la cei doi români, în momentul în care un grup de turiști asiatici i-au înconjurat să se fotografieze cu ei.

Așa cum în România avem Veneția noastră, un sat din județul Brașov, tot așa și venețienii au un „Casanova” român din Craiova și o „principesă” care își croiește singură ținutele elegante, Maricica, din București. În inima Veneției, doi români muncesc „la negru”, tolerați de poliția Italiană. Nu au niciun fel de autorizație, deși prestează un serviciu pe domeniul public.

Cei doi români găsiți la muncă în Veneția trăiesc din bacșișul turiștilor între două carnavaluri, ei lucrând astfel tot timpul anului. Maricica, „principesa” noastră de la București, nu e preocupată de istoria și frumusețea arhitecturală a Veneției, ci de sutele de euro pe care reușește să le strângă și să le trimită acasă. Șomer neindemnizat în România, Leonard a preferat să devină „Casanova” chiar acasă la celebrul aventurier italian, fără să știe că Giacomo Grolanev Casanova nu s-a mulțumit doar să termine un liceu, ci a urmat și cursurile unei facultăți și a scris și cărți, iar cea mai importantă lucrare a sa — „Memoriile”, i-a creat reputația de cel mai faimos erou erotic. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata