Liber la furat prin lege

Mișcarea România Împreună (RO+) atrage atenția că, sub perdelele de fum lansate special ca să deturneze publicul de la agende personale, majoritatea PSD-ALDE continuă să mutileze cadrul legislativ. Ultima decizie prin care încearcă să se scape pe sine și pe acoliții săi prevede măsuri prin care poți fura liniștit statul și, dacă ești prins, să dai banii înapoi fără să mai mergi la pușcărie. Sub aparența unor măsuri fiscale prin care se încearcă recuperarea furtului se oferă prilejul de a scăpa de pușcărie, nicidecum o soluție onestă și funcțională.

„Se lucrează din greu la reducerea riscurilor pentru cei care fură de la stat. Practic, poți fura și, dacă nu se prinde nimeni că ai furat bani de la stat, poți scăpa bine mersi. Dacă totuși se prinde și te trage la răspundere, ți se oferă soluția sa dai banii înapoi și ești bine mersi. Bugetul de stat este, în viziunea actualilor decidenți politici, un sac fără fund din care poți fura liniștit dacă ai nervii tari și conexiunile necesare. Nu se mai pedepsesc faptele, ți se oferă variante sa își trăiești viața liniștit, cu regretul că ai avut ghinion când ai furat.

Însă oportunități similare nu i se oferă și cetățeanului obișnuit care are nevoie de servicii de sănătate și educatie sau de infrastructură. El așteaptă ca statul să se concentreze pe bunăstarea sa. În tot acest timp, statul, prin majoritatea parlamentară, se preocupă de binele infractorilor. Se dă liber la furat prin lege“, a declarat Anca Dragu, fost ministru al Finanțelor în Guvernul Cioloș.

Comisia juridică a adoptat marţi un raport de admitere pentru proiectul iniţiat de deputatul PSD Cătălin Rădulescu, modificat de deputaţii jurişti PSD şi UDMR, astfel încât persoanele acuzate de evaziune fiscală scapă de urmărirea penală sau chiar de condamnare dacă achită prejudiciul integral, la care se adaugă 20% din suma datorată, prevedere de care se poate beneficia o singură dată. Plata prejudiciului nu trebuie făcuta imediat, ci se acoră o „perioadă de grație“ de 3 ani.

Clemenţa se aplică şi în cursul judecăţii penale, până la finalizarea procesului, în aceleaşi condiţii.

În plus, cei care primesc o condamnare cu închisoare pentru evaziune fiscală scapă de executarea acestei pedepse, care se transformă în pedeapsă sub supraveghere, dacă achită prejudiciul, plus 20% din suma datorată şi penalităţi, într-un termen de până la trei ani.

Concret, iniţiativa modifică Art. 10 din Legea nr. 241 / 15 iulie 2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, care în prezent prevede:

Articolul 10

(1) În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la Art. 8 şi 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la primul termen de judecată, inculpatul acoperă integral pretenţiile părţii civile, limitele prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate.

(2) Dispoziţiile prevăzute la alin. (1) nu se aplică dacă făptuitorul a mai săvârşit o infracţiune prevăzută de prezenta lege într-un interval de 5 ani de la comiterea faptei pentru care a beneficiat de prevederile alin. (1).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata