Liberalii se reunesc în Congres pentru aprobarea statutului şi alegerea noii conduceri

Liberalii se reunesc vineri, la Palatul Parlamentului, în Congres extraordinar pentru aprobarea modificărilor la statutul partidului, iar sâmbătă în Congres ordinar pentru alegerea noii conducerii, pentru funcția de președinte fiind susținut de cea mai mare parte a organizațiilor Klaus Iohannis.

Potrivit senatorului liberal Cătălin Boboc, noul statut al liberalilor prevede că cei 31 de vicepreședinți ai PNL vor fi aleși uninominal în congresul partidului, urmând ca atribuțiile acestora să fie propuse ulterior în Biroul Politic Național și aprobate de Delegația Permanentă.

De asemenea, el a arătat că noul statut stipulează că secretarul general al partidului va fi propus de președintele PNL și validat de Biroul Politic Național, în care membri de drept vor fi liderii de filiale ai partidului, liderii și viceliderii grupurilor parlamentare, primarii de municipii reședință de județ și președinții de consilii județene și liderul delegației de europarlamentari PNL.

Senatorul liberal a precizat că noul statut prevede ca și până acum faptul că PNL își asumă istoria și tradiția sa.

Vineri, Comisia de statut a liberalilor se va reuni pentru a da un vot final asupra statutului PNL.

Congresul extraordinar al PNL va convoca pentru sâmbătă Congresul ordinar în care va fi aleasă noua conducere a liberalilor.

Potrivit unor surse liberale, sunt 57 de candidaturi pentru funcțiile de vicepreședinți ai PNL, iar pentru șefia partidului candidează Klaus Iohannis și Ioan Ghișe.

Cea mai mare parte a organizațiilor județene ale PNL au anunțat în ultimele zile că delegații pe care îi vor trimite la congresul formațiunii vor adopta preponderent poziții de susținere pentru alegerea lui Klaus Iohannis la șefia partidului, precum și pentru candidatura acestuia la Președinția României.

De asemenea, mulți dintre liderii organizațiilor județene s-au exprimat favorabil și în privința aprobării trecerii PNL de la ALDE la Partidul Popular European (PPE), fiind de așteptat ca acest pas să fie validat de majoritatea delegaților la congresul liberalilor.

În structurile de decizie ale organizațiile județene PNL s-a votat, în general, și favorabil pentru fuziunea prin absorbție cu PDL, dar unele dintre vocile importante din teritoriu ale formațiunii au arătat că vor lua poziție în congres cu privire la necesitatea păstrării identității PNL și a denumirii istorice a partidului.

Vineri, înainte de Congresul extraordinar, liberalii se vor reuni în Biroul Politic Național și în Delegația Permanentă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata