Licitația corvetelor de 1 miliard euro – suspendată.

Consiliul Național a Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a admis solicitarea Fincantieri de suspendare a procedurii de atribuire a contractului de achiziție a corvetelor mulltifuncționale, considerând cererea întemeiată. Fincantieri a cerut această suspendare până la soluționarea aspectelor de nelegalitate ale procedurii, semnalate în contestația depusă de companie.
”Este evident, în opinia Consiliului, faptul că procedura atacată ar putea excede cadrului legislativ în domeniu, ar putea fi de natură să producă prejudicii și ar încălca totodată principiul tratamentului legal și al nediscriminării prevăzute de art. 2 alin 2 lit a) și b) din OUG 114/2011 (n.r. – privind atribuirea anumitor contracte de achiziții publice în domeniile apărării și securității)”, a stabilit CNSC.
Instituția argumentează că prin această decizie sunt protejate atât interesele autorității contractante, cât și interesul contestatorului.

Până la acest moment, însă, câștigătorul nu a fost anunțat oficial, semnătura finală aparținând secretarului de stat Andrei Ignat, cu experiență în combaterea spălării banilor și controlul procedurilor de achiziții publice.
Andrei Ignat a formulat în ultima perioadă o serie de sesizări privind elemente pe care le consideră nereguli în hotărârea de guvern pentru achiziția corvetelor, inclusiv scurgerea unor informații clasificate în mass-media, fapt pentru care a amânat luarea unei decizii până la lămurirea tuturor aspectelor.
Nu se cunoaște public la acest moment ce s-a întâmplat cu aceste semnalări și care sunt măsurile dispuse de ministrul Gabriel Leș pentru remedierea deficiențelor din procedura de atribuire a unui contract de peste 1 miliard de euro.

La acest moment, dosarul corvetelor a ajuns la Direcția Națională Anticorupție și pot apărea dezvăluiri de mare interes cu privire la acest „cartof fierbinte” care se află în curtea Ministerului Apărării.

sursa profit.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata