Licitațiile – o privire de ansamblu

Licitaţiile reprezintă procesul prin care anumite obiecte sau servicii pot fi vândute sau cumpărate de către public pe baza unei „întreceri” a ofertelor, cea mai bună ofertă desemnând câştigătorul. Acest tip de eveniment datează încă din anii 500 î.Hr. şi a fost în special popular în perioada Imperiului Roman. Pe vremea aceea, cei ce aparţineau curţilor regale obişnuiau să organizeze licitaţii pentru a valorifica o mare diversitate de bunuri, de la arme şi armuri din război şi până la proprietăţi confiscate de la cei cu datorii. Probabil cea mai renumită licitaţie din istorie a avut loc în anul 193 d.Hr., moment în care Garda Pretoriană a vândut funcția de conducere a Imperiului Roman lui Didius Julianus, eveniment ce a influenţat izbucnirea unui război civil. După căderea imperiului, licitaţiile şi-au pierdut considerabil popularitatea până în secolul 18.

În perioada anilor 1650, organizarea de licitaţii a început din nou să atragă atenţia publicului, însă de data aceasta felul în care se desfăşurau era diferit. Pentru a evita situaţiile în care participanţii aşteptau până în ultimul moment pentru a-şi exprima oferta, a fost introdus un nou element în această practică – o lumânare aprinsă. Noua regulă stabilea finalizarea licitaţiei în momentul în care lumânarea se stingea iar cel ce plasa ultima ofertă câştiga bunul sau bunurile scoase la vânzare, fără a şti cu exactitate secunda în care licitaţia se termina. În ciuda popularităţii în rândul englezilor, prima casă de licitaţii a fost înfiinţată în Stockholm, însă la scurt timp după aceea au fost deschise organizaţii asemănătoare şi în Marea Britanie, două dintre acestea fiind chiar cele mai renumite din zilele noastre.

La momentul actual, aceste tipuri de evenimente sunt organizate periodic, în aproape toate regiunile globului iar bunurile scoase către vânzare pot fi reprezentate de orice tip de serviciu sau obiect, atâta timp cât respectă legile specifice ţării în care au loc. În ciuda faptului că majoritatea oamenilor asociază licitaţiile cu obiectele extrem de rare sau capodopere artistice, există suficienţi pasionaţi ai acestei practici care văd mai departe de aparenţe şi acceptă provocarea pentru a intra în posesia celor mai variate obiecte sau servicii.

Păstrând tradiţia în viaţă, probabil cea mai importantă licitaţie a anului acesta va avea loc în Marea Britanie. Evenimentul privat organizat de către celebra casă de licitaţii Bonhams va avea loc la începutul lunii noiembrie şi va fi orientat către vânzarea de maşini de epocă ce au fost construite înainte de 1905. Denumit The London to Brighton Run Sale, acest eveniment este deja renumit în întreaga lume iar participanţii vor fi de asemenea din toate colţurile globului.

Anul acesta, una dintre cele mai mari licitaţii de obiecte inspirate din cultura cazinourilor va avea loc în luna mai şi se numeşte Potter & Potter Auctions’ Gambling Memorabilia Sale. În ciuda faptului că o mare parte din colecţie este reprezentată de reviste şi cărţi care datează din secolul 19, în perioada în care cazinourile câştigau popularitate în Europa şi în Vestul Sălbatic, în centrul atenţiei se va afla cartea scrisă de către Alfred Trumble în anul 1882 – Faro Exposed. Faptul că aceasta reprezintă singurul exemplar din lume deţinut de către o persoană privată înseamnă că atenţia mijloacelor de mediatizare va fi cu siguranţă îndreptată către eveniment.

Fie că vă doriţi să aveţi parte de experienţa unei licitaţii de mare profil sau obiectele puse la bătaie reprezintă ceva ce vă trezeşte interesul, merită măcar o dată în viaţă să luaţi parte la un astfel de eveniment pentru atmosfera inegalabilă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata