Liderii grupurilor din PE ar putea decide, joi, amânarea calendarului pentru noua echipă a CE

Conferința președinților va discuta, într-o ședință joi dimineața la Bruxelles, despre calendarul procedurii de învestire a noii echipe a Comisiei Europene, au declarat surse europene, pentru MEDIAFAX. Este posibil să fie amânat votul în plenul PE, din 23 octombrie, pentru viitorul Executiv UE.

Conferința președinților, compusă din liderii grupurilor politice și președintele Parlamentului European, va avea o întrunire, joi, în care va fi abordat și subiectul cu privire la Comisia Europeană, care ar trebui să primească votul în plenul PE pe 23 octombrie.

Cu toate acestea, este posibil să fie hotărâtă amânarea calendarului, deoarece România, Ungaria și Franța nu au finalizat procedurile de numire a reprezentanților în Executivul UE, au explicat sursele citate.

Un motiv ar fi timpul scurt pe care persoanele propuse pentru funcția de comisar european din partea celor trei state membre trebuie să fie audiate în comisiile de specialitate, au precizat sursele menționate.

Sesiuni plenare ale PE vor mai fi spre finalul lunii noiembrie, au conchis sursele europene.

Parlamentul European are sesiuni plenare de luni până joi, potrivit programului afișat pe site-ul instituției.

Și președintele PE David Sassoli a vorbit despre posibila amânare până la 1 decembrie a începerii mandatului noii echipe a Comisiei Europene probabil va fi amânată până la 1 decembrie, din cauza procedurilor pentru validarea candidaturilor transmise de România, Ungaria şi Franţa.

„Parlamentul UE este angajat într-un mecanism transparent, dar acum sigur că vor fi propuşi alţi trei comisari de către România, Ungaria şi Franţa. Vom iniţia în Parlament examinarea candidaturilor. Cred că poate că nu va mai fi posibil să respectăm data de 1 noiembrie, am merge spre 1 decembrie”, a declarat David Sassoli pentru agenţia de presă Adnkronos.

Ursula von der Leyen, care a fost ministrul german al Apărării şi este unul dintre liderii Uniunii Creştin-Democrate (CDU, centru-dreapta), a fost propusă în iulie de Consiliul European pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene.

Nominalizarea trebuie confirmată de Parlamentul European, unde pot fi probleme în contextul nemulţumirilor că nu a fost propus niciunul dintre liderii principalelor grupuri politice – Manfred Weber (Partidul Popular European, PPE, centru-dreapta) şi Frans Timmermans (Partidul Socialiştilor Europeni, PSE, centru-stânga).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata