Liderul catalan Puigdemont se prezintă în fața autorităților judecătorești din Belgia

Liderul mișcării secesioniste din Catalonia, Carles Puigdemont, se prezintă în fața autorităților judecătorești din Belgia ca răspuns la reactivarea, în această săptămână, a mandatului internațional de arestare emis de Curtea Supremă spaniolă, pe numele său, relatează cotidianul The Guardian.

Spania încearcă să obțină extrădarea liderului Puigdemont pentru a reduce mișcările de protest din țară. Oficialul catalan, care a condus tentativa eșuată a regiunii Catalonia de a-și obține independența în urmă cu doi ani, s-a deplasat voluntar în Belgia pentru a răspunde în fața autorităților judiciare de aici.

În acest timp, în Catalonia se desfășoară mișcări masive de protest ca reacție la decizia de luni a Curții Supreme din Spania de a-i aresta pe nouă lideri ai mișcări secesioniste.

„Puigdemont, acompaniat de avocații săi, a apărut voluntar în fața autorităților belgiene ca răspuns la mandatul european de arestare eliberat de Curtea Supremă a Spaniei”, a transmis biroul liderului catalan, prin intermediul unui comunicat. Liderul catalan a afirmat că respectă sentința curții spaniole, dar că refuză clauza extrădării sale.

Puigdemont a fugit în Belgia după eșecul tentativei de obținere a independenței Cataloniei în octombrie 2017. Belgia a primit, în această săptămână, un al treilea mandat european de arestare, emis de Curtea Supremă spaniolă, pe numele fostului lider catalan Carles Puigdemont, a informat miercuri o purtătoare de cuvânt a procurorilor de la Bruxelles.

Instanța belgiană responsabilă de cazul liderului catalan Carles Puigdemont a stabilit termenul de judecată pe 29 octombrie, urmând să stabilească dacă va accepta cererea Curții Supreme din Spania privind mandatul de arestare pentru Puigdemont, a transmis, vineri, un procuror din Bruxelles.

Curtea Supremă din Spania a emis luni un nou mandat de arestare pe numele lui Carles Puigdemont, fost premier al Cataloniei și unul din liderii mișcării secesioniste din această regiune. Decizia ce îl vizează pe Puigdemont vine după condamnarea mai multor lideri separatiști catalani la nouă până la 13 ani în închisoare pentru rolul pe care l-au jucat în tentativa de proclamare a independenţei regiunii Catalonia în 2017.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata