Lipsa resurselor financiare împinge românii către mediul rural

Rudele si cunostintele din mediul rural sunt un sprijin important pentru o treime dintre oraseni, care primesc diverse alimente de la tara.

Ca atare, aproximativ 2% dintre orasenii in vârsta de peste 15 ani declara ca doresc sa se stabileasca la tara in urmatorul an, informeaza institutul de cercetare de piata GfK România, printr-un comunicat transmis miercuri.

O alta sursa de legume si fructe, in afara alimentelor trimise de rudele de la tara, o reprezinta pentru cei de la oras propriile gradini, chiar daca locuiesc in zone urbane. Aproape un sfert dintre ei consuma astfel de alimente, mai ales cei care locuiesc in orase mici, cu mai putin de 50.000 locuitori.

Cei care s-au mutat deja de la oras la sat in ultimele 12 luni reprezinta si ei 2% din esantionul reprezentativ de 1100 de persoane cu domiciliul in zone rurale si urbane, chestionate de GfK România.

Indiferent daca au sau nu o sursa de alimente la tara sau o gradina proprie, pentru 85% dintre locuitorii din mediul urban alimentele cumparate din piata fac parte din cosul de cumparaturi.

Tinerii sunt cei care merg mai rar la piata, preferând magazinele, dar ei in general nu sunt responsabili cu aprovizionarea in gospodarie.

Analizata in profil teritorial, o pondere mai mare a celor care cumpara din magazine se regaseste in Ardeal si in orasele mari.

În mediul rural, chiar daca exista gradini si animale, produsele din magazine sunt indispensabile. Dintre alimentele pe care le consuma locuitorii de la tara, aproximativ jumatate provin din magazine, iar restul sunt produse obtinute in gospodarie sau achizitionate de la alti tarani.

O pondere mai mica a alimentelor procurate din magazine o intâlnim in rândul vârstnicilor (65 de ani si peste) si a locuitorilor din Oltenia, in timp ce in Muntenia si Dobrogea, acestea predomina.

Statisticile oficiale din ultimii ani arata ca in România este predominanta tendinta de mutare de la oras la sat, desi România se caracterizeaza deja printr-un grad redus de urbanizare in comparatie cu statele din Europa, subliniaza autorii studiului.

În general, sub 10% dintre oraseni obisnuiesc sa-si petreaca la tara o perioada de timp de peste o luna.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata