Listarea Yum China din Hong Kong este cea mai recentă „reîntoarcere”

Yum China, care conduce restaurantele KFC și Pizza Hut, și-a listat acțiunile la bursa din Hong Kong joi, pe fondul tensiunilor tot mai mari cu SUA.

Gigantul rapid și bun este listat și în SUA, unde companiile chineze fac obiectul unui control sporit.

Este cea mai recentă așa-numită reîntoarcere, deoarece firmele din China își îndreaptă atenția spre piețele locale.

Yum China gestionează aproximativ 10.000 de restaurante în China continentală în peste 1.400 de orașe și orășele.

Prețul acțiunilor companiei a scăzut cu peste 6% la debutul său pe piața bursieră, deși a strâns aproximativ 2,2 miliarde de dolari (1,7 miliarde de lire sterline) din listarea acțiunilor.

Miscarea Yum China, care a tranzacționat la bursa din New York din 2016, vine pe fondul tensiunilor dintre Washington și Beijing.

Administrația Trump a stabilit planuri pentru companiile chineze cotate la bursa din New York și Nasdaq axat pe tehnologie pentru a oferi autorităților de reglementare americane acces la rapoartele lor de audit.

Cei care nu fac acest lucru ar putea fi forțați să părăsească piețele SUA.

Alte înregistrări de „reîntoarcere” în Hong Kong anul acesta includ grupurile de internet NetEase și JD.com.

Debutul pe piața bursieră mai scăzută decât era de așteptat pentru Yum China, a venit în urma cererii puternice pentru acțiunile sale în cursul ofertei publice inițiale (IPO) din această lună.

Cererea de acțiuni a depășit inițial oferta de peste 50 de ori.

Firma de investiții din Hong Kong, Jefferies, a declarat că listarea ar fi putut fi diminuată din cauza tensiunilor crescânde China-SUA și a perspectivelor de creștere ale Yum China în afara principalelor sale mărci, care includ Taco Bell.

„Ar putea avea nevoie de finanțare suplimentară în cazul în care se extinde în mod agresiv în cafea sau în alte modele noi”, a spus Jefferies.

Yum China are, de asemenea, o participație la platforma chineză de cumpărături online Meituan, care oferă servicii de divertisment, de luat masa, de livrare de alimente și de călătorie.

„Investiția sa în Meituan a fost foarte reușită”, a adăugat Jefferies.

La începutul acestei săptămâni, acțiunile companiei chineze de apă îmbuteliată Nongfu Spring au crescut cu aproximativ 80% după debutul din Hong Kong, fondatorul său fiind Zhong Shanshan, a treia cea mai bogată persoană din China.

Grupul de tehnologie financiară Ant, susținut de Alibaba, are de asemenea planificat un debut pe piața bursieră din Hong Kong, care ar putea ridica un record de 30 de miliarde de dolari.

Sursa: bbc
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata