Litiul este un element vital în realizarea bateriilor, deoarece este cel mai ușor metal de pe pământ

Până acum, petrolul a fost considerat cea mai importantă resursă naturală din industria transporturilor timp de un secol. Totuși, schimbările recente din domeniu ar putea face ca un metal ușor să preia locul pe care îl deține lichidul negru.

În prezent, Litiul este un element vital în realizarea bateriilor, deoarece este cel mai ușor metal de pe pământ şi permite dezvoltarea de baterii (Li-Ion) mai mici și mai ușoare. În domeniul auto, cererea pentru baterii Li-Ion a explodat după ce smartphone-urile și-au câștigat popularitatea iar maşinile electrice au căpătat credibilitate.

Astfel, US Geological Service a explicat că 71% din litiul extras este folosit în construcția de baterii iar resursele identificate de litiu au crescut la 86 de milioane de tone în 2020, conform informațiilor transmise de rfi.fr.

Ar putea deveni petrolul secolului 21

În contextul acestui metal, inventatorul bateriei Li-Ion, laureatul cu Premiul Nobel pentru Chimie din 2019, John Goodenough, susținea că metalul ar putea deveni „petrolul secolului 21”. Așadar, competiția pentru el ar putea epuiza rapid rezervele globale actuale.

Din punct de vedere al siguranţei,  există  o problemă mare cu bateriile Li-Ion. În monentul de față, acestea sunt greu de reciclat, deoarece sunt mai complexe și mai periculos de dezmembrat decât alte modele. Știm că perforarea unei celule Li-Ion poate duce la incendiu sau chiar o explozie.

International Energy Agency (IEA) a anunțat, într-un raport recent, că cererea pentru litiu ar putea crește de 40 de ori până în 2040. Mai mult, elementul nu este extras într-un mod sustenabil. De exemplu, este necesară o cantitate uriașă de apă, peste 2,2 milioane de litri, pentru a obține o tonă de litiu.

Din acest motiv, extracția acestui element a fost asociată în Chile cu creșterea temperaturilor zilnice în regiunile afectate și cu secetă. Totodată, comunități din întreaga lume protestează împotriva deschiderii de noi mine de litiu.

Concret, în provincia chineză Sichuan oamenii s-au revoltat împotriva Ronda Lithium Corporation. Aceștia acuză compania că a poluat regiunea și că a ucis peștii din râuri.

În Serbia, gigantul Rio Tinto a suspendar operațiunile de minare de litiu după proteste masive în mai multe orașe, petrecute în luna decembrie a anului trecut.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata