Lituania, în campanie pentru aderarea la euro în 2015

Lituania speră să adere la euro la începutul anului 2015 şi îşi pregăteşte activ candidatura, în pofida neliniştilor legate de relaţiile sale comerciale cu Rusia, a declarat marţi ministrul său de finanţe, Rimantas Sadzius, citat de AFP.

După aderarea Estoniei şi Letoniei, Lituania acţionează pentru a deveni de la 1 ianuarie 2015 cea de a 19-a ţară membră a Uniunii monetare, după o primă tentativă ratată în 2006-2007.

Obiectivul Lituaniei este de a termina pregătirile până ‘la sfârşitul lunii iulie‘, a declarat Sadzius marţi, la o întâlnire cu presa, la Bruxelles.

Comisia Europeană trebuie să pregătească un raport în iunie, urmând apoi ca statele reprezentate în Consiliul European să se pronunţe înaintea Parlamentului European, în iulie.

După prima sa tentativă de aderare la zona euro, Lituania a făcut eforturi importante de însănătoşire bugetară, a pledat ministrul. La timpul respectiv, existau ‘îndoieli asupra economiei lituaniene’, care a trecut printr-o criză violentă în 2008.

De atunci, ţara se aşteaptă la o creştere economică de 3,4 % în acest an şi la 4,3% în 2015. La aceasta se adaugă o datorie şi un deficit mult sub pragurile de 60 % din PIB şi de 3 % din PIB, potrivit ‘criteriilor de la Maastricht’.

Dacă nu există ‘riscul de a vedea economia ţării răscolită serios’ de situaţia în Ucraina şi de eventualele sancţiuni impuse Rusiei, situaţia preocupă autorităţile lituaniene. ‘Suntem neliniştiţi, dar nu total pentru că ne-am diversificat economia după criza din 2008-2009’, a spus ministrul lituanian, afirmând totodată că se aşteaptă şi la unele ‘căderi’.

Exporturile spre Rusia reprezintă doar 5 % din volumul total al exporturilor Lituaniei, a subliniat el. Două treimi din exporturi merg acum spre ţări din UE.

În schimb, dependenţa energetică de Rusia este importantă, Moscova având monopolul furnizării gazelor în ţară. ‘Lucrăm pentru a ne reduce consumul energetic. Aceste reforme ar trebui să ne ajute să reducem importanţa monopolului’ Gazprom, a explicat Sadzius.

În ianuarie, conducătorii UE s-au declarat optimişti cu privire la intrarea Lituaniei în zona euro în 2015. ‘Mă aştept ca Lituania să devină în anul viitor cea de a 19-a membră a zonei euro, completând astfel aderarea ţărilor baltice la euro’, a afirmat recent preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata