Liviu Voinea: „Mărirea cotei unice îi va afecta, în primul rând, pe cei cu salarii sub medie”

Soluţia pentru rezolvarea problemelor bugetare ale României stă în reducerea cheltuielilor cu achiziţiile publice şi îmbunătăţirea colectării şi nu în creşterea taxelor, este de părere directorul executiv al Grupului pentru Economie Aplicată (GEA), Liviu Voinea.

Acesta a apreciat miercuri, 5 mai, că adoptarea măsurii creşterii fiscalităţii reprezintă un eşec al guvernului, iar creşterea TVA şi a cotei unice sunt „măsuri disperate, care îl vor afecta în primul rând pe omul obişnuit”.

„Mărirea cotei unice îi va afecta, în primul rând, pe cei cu salarii sub medie şi va reduce venitul disponibil şi, implicit, consumul, ceea ce ar fi fost bine acum doi-trei ani, dar este rău în acest moment, pentru că reduce şansele de a ieşi din recesiune”, a explicat Liviu Voinea, adăugând că aceleaşi argumente sunt valabile şi în cazul în care se intenţionează o majorare a TVA.

Directorul executiv al GEA consideră că soluţia la problemele financiare actuale ale României se găseşte în îmbunătăţirea colectării taxelor la nivelurile actuale.

Citeste si:  BEI, BERD şi Banca Mondială au investit în ultimul an 24,8 miliarde de euro în Europa de Est

Dacă noi nu colectăm decât 50 % din TVA, este corect să creştem această taxă exact pentru cei 50 % care deja o plătesc?’, a întrebat, retoric, Liviu Voinea.

O zonă în care evaziunea este foarte mare şi unde există mari resurse bugetare pierdute în fiecare an este cea a accizei la alcool, tutun şi combustibili.

Pe partea de cheltuieli bugetare, marea risipă se înregistrează în zona achiziţiilor publice, nu a salariilor şi a pensiilor, potrivit directorului GEA, deşi fondul total de salarii şi cel de pensii se află la niveluri nesustenabile.

„Dacă ne uităm la dimensiunea reducerii deficitului bugetar, care este de şase la sută din PIB în următorii doi ani, este limpede că nu putem reduce acest deficit în primul rând prin reduceri de salarii şi pensii, pentru simplul motiv că nu ar ajunge. Nu ai de unde să scoţi nici trei la sută din PIB numai tăind salariile şi pensiile.

Citeste si:  Constantin: România va primi până la mijlocul lunii aprilie scrisoarea de conformitate de la CE pentru deschiderea PNDR 2014-2020

Toate salariile bugetarilor sunt nouă la sută din PIB. Nu se poate obţine o diminuare a acestui fond cu o treime într-un an”, a explicat Liviu Voinea.

Ca atare, în opinia acestuia, atenţia ar trebui să se îndrepte spre zona de achiziţii publice şi chiar spre cea de investiţii.

„Investiţiile nu trebuie să fie fetişizate, pentru că nişte investiţii supraestimate, care nu se întorc în economie, sunt făcute degeaba. Trebuie să ne concentrăm pe reducerea cheltuielilor pentru achiziţii şi pe îmbunătăţirea colectării, iar creşterea impozitelor acum ar reflecta eşecul guvernului în aceste două direcţii, care ar fi fost nu numai posibile, dar şi mai simple, fără costuri economice semnificative şi fără costuri sociale”, a subliniat Liviu Voinea.


Citește și
2 Comentarii
  1. pensionar spune

    Domnule Voinea.Vorbiti despre soarta celor peste 5 milioane de pensionari (fara pensie privilegiata)ca dupa parerea mea suntem cei mai afectati.La marimea celor suferinzi e pacat ca nimeni nu prea vorbeste de noi.Ca nu putem face greve, proteste, demonstrati, petiti , pentru ca suntem bolnavi, batrani trebiue sa murim fara a tine cineva cont de noi????Cea mai crunta societate cea capitalista , si acum guvenul BASESCU ne va termina., pe noi pensionari.

  2. urzica spune

    Exista oameni , exista idei si solutii. Cine sa le vada ?
    Abia acum imi explic corect de ce Romania a fost mereu la coada Europei

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata