Locuinţele ANL nu sunt o piedică pentru dezvoltatori în programul „Prima Casă 2”

Dezvoltatorii imobiliari consideră că includerea clădirilor de tip ANL în Programul ‘Prima Casă 2’ nu reprezintă un impediment pentru derularea propriilor afaceri. ‘Includerea clădirilor ANL în programul Prima Casă nu ne va afecta deloc.

ANL-urile se adresează clar unui alt segment. Nu trebuie să uităm că sunt, totuşi, condiţii de eligibilitate în ceea ce priveşte aceste clădiri. Nu oricine are sumele vehiculate poate achiziţiona un astfel de apartament. În ceea ce priveşte preţurile anunţate pentru aceste locuinţe trebuie să menţionăm că sunt subvenţionate. Nu se poate construi la preţurile acestea’, a explicat Asher Lax, director de marketing şi vânzări Adama.

La rândul său, Valentin Tănase, vicepreşedintele Platinum Group, a subliniat faptul că vânzarea caselor ANL reprezintă un lucru bun în condiţiile în care statul are nevoie de bani la buget.
‘Faptul că se va introduce spre vânzare casele executate de ANL este în esenţă un lucru bun. Statul are nevoie de bani şi e normal să recurgă la toate mijloacele pentru a aduce banii la buget.

Cât priveşte preţurile anunţate, ANL-urile au terenuri cesionate de stat, utilităţi publice plătite de la buget, subvenţionare pentru construcţia efectivă în consecinţă statul nu este concurentul nostru’, a afirmat Tănase. Acesta a adăugat că speră ca Executivul să ţină cont de propunerile dezvoltatorilor imobiliari privaţi ‘pentru a revigora această piaţă prin programul Prima Casă 2’.

În data de 5 martie, la deschiderea primei ediţii din acest an a Târgului Imobiliar ‘Project Expo’ de la Palatul Copiilor din Bucureşti, Ciprian Clenciu, preşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI) a declarat că includerea locuinţelor ANL în Programul ‘Prima Casă 2’ face o concurenţă neloială investitorilor privaţi, şi că statul nu face altceva decât să pună o piedică pe o piaţă imobiliară în care ‘preţurile sunt cum sunt’.

În replică, directorul Diviziei Real Estate al Volksbank România, Daniel Tudor, a spus că ideea înaintată de către oficialul ARAI este una ‘falsă’. ‘Este o idee falsă că proiectele ANL vor deruta piaţa imobiliară.
Un client care se încadrează în condiţiile impuse de o bancă nu va alege niciodată o casă ANL, ridicată din materiale de construcţii inferioare, ci va opta pentru un imobil nou, solid, oferit de un investitor imobiliar’, a punctat Tudor.

Acesta a admis, însă, faptul că instituţiile bancare, oricât de mult ar dori, nu-şi permit să crediteze la infinit cazuri sociale. A doua etapă a programului guvernamental ‘Prima Casă’ a debutat luni, atât pentru locuinţe vechi, cât şi pentru locuinţe noi.
În cadrul programului, pentru cei care vor să cumpere imobile gata terminate sau ‘la roşu’, garanţia rămâne la 60.000 de euro, iar pentru cei care construiesc case noi creşte la 70.000 de euro şi la 75.000 de euro.

Valoarea totală a plafonului solicitat în cadrul Programului ‘Prima Casă’ a depăşit cu aproximativ 50 la sută plafonul total de 700 de milioane de euro alocat pentru anul 2010, plafonul fiind astfel repartizat în funcţie de ofertele băncilor, potrivit Fondului Naţional pentru Garantarea Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii.
Pentru cea de a doua etapă a Programului ”Prima Casă” au trimis oferte 21 de bănci.

Guvernul a aprobat, în şedinţa din 23 februarie, modificarea Legii 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL). Executivul a aprobat modificările propuse de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, adică scăderea de la trei ani la un an a chiriei obligatorii pe locuinţe, înainte de a fi cumpărate de către chiriaşi, ceea ce înseamnă că locuinţele vor putea cumpărate prin programul ”Prima Casa 2′.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata