Lovirea sau ameninţarea avocaţilor şi notarilor ar putea fi pedepsite cu închisoare

Lovirea, vătămarea corporală sau ameninţarea avocaţilor şi a notarilor ar putea fi pedepsite cu închisoare, ca şi în cazul judecătorilor, procurorilor, poliţiştilor sau jandarmilor, au decis miercuri (10 februarie 2010) în unanimitate, deputaţii din Comisia juridică, care au adoptat un amendament, al conservatorului Bogdan Ciucă, la Codul penal în vigoare.

Conform prevederilor în vigoare, astfel de infracţiuni se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 12 ani, dar limita pedepselor va fi majorată cu jumătate.
„Notarii şi avocaţii sunt învestiţi cu autoritate a statului. Avocatul face parte din actul de justiţie. Dacă el, mergând să audieze un martor, un infractor şi sare la el şi-i rupe gâtul, din punctul meu de vedere cred că se încadrează în această categorie. Notarul, la fel.

El este învestit cu autoritate a statului. (…) Sunt diverse cazuri în care avocatul poate fi abuzat, lovit, înjurat de către client, dacă vorbim de situaţii în care el vine din oficiu să-l reprezinte”, şi-a motivat Ciucă amendamentul.
Argumentele conservatorului au fost susţinute şi de social-democrata Ruxandra Jipa, care a declarat că se bucură de existenţa acestui proiect de act normativ. „Până la intrarea în vigoare a noului Cod penal este foarte important să avem acest text de lege”, a spus Jipa.
Ciucă a mai declarat că, dacă amendamentul privind vătămarea avocaţilor şi notarilor, nu va fi preluat în noul Cod penal, va face o iniţiativă legislativă de modificare în acest sens.

Citeste si:  DNA: Risc major ca eficienţa investigaţiilor în cauzele de corupţie să fie semnificativ diminuată cu noile coduri
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner