Lucian Bode despre CFR Marfă: Ajutorul de stat de 373 de milioane de euro va trebui recuperat

Ministrul propus pentru Ministerul Transporturilor, Lucian Bode a declarat că suma de 373 de milioane de euro, considerată ajutor de stat de către Comisia Europeană va trebuie recuperată. „Sunt într-o situaţie grea, va trebui să luăm o decizie urgentă”, a spus acesta.

„M-aţi întrebat de CFR Marfă. Este într-o situaţie foarte foarte dificilă. Avem risc de infringement, avem în noiembrie termen. Din păcate nu s-a răspuns în termen la solicitările Comisiei, acel ajutor de stat de 373 de milioane de euro a fost considerat ajutor de stat de către Comisie, prin ştergerea datoriilor, va trebui recuperat. Sunt într-o situaţie grea, va trebui să luăm o decizie urgentă în ceea ce priveşte această companie, strategică, cu peste 6.000 de angajaţi”, a declarat Lucian Bode.

Situaţia din CFR Marfă a mai fost comentată la începutul lunii octombrie de Bogdan Chiriţoiu care a numit compania „cartoful cel mai fierbinte” de gestionat.

„Cartoful cel mai fierbinte pe care trebuie să-l gestionăm este situaţia CFR Marfă. Bănuiesc că mulţi din cei prezenţi în sală sunt implicaţi în plângerea care a fost adresată Comisiei Europene acum trei ani. Ştim cu toţii că la sfîrşitul acestui an vom avea decizia Comisiei Europene care va spune dacă datoriile pe care CFR Marfă le are în momentul de faţă va mai adăuga câteva sute de milioane de euro. Avem câteva luni ca să gândim, în primul rând CFR Marfă şi Ministerul, care este acţionarul CFR Marfă, să găsim soluţii cum, cum vedem evoluţia companiei şi a activelor companiei”, a spus la acel moment.

Potrivit lui Constantin Axinia, director general al CFR SA la acel moment, CFR Marfă avea datorii către CFR Infrastructură de un miliard de euro.

„CFR Călători are o datorie de 180 de milioane de lei care creşte pe măsură ce trece timpul, iar CFR Marfă are o datorie de un miliard de lei”, a spus Axinia.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata