Lucrări ale suprarealiştilor cehi şi slovaci, pentru prima dată în România

Expoziția ALT AER (OTHER AIR), reunind lucrări ale celor mai importanți artiști suprarealiști din Cehia și Slovacia, va ajunge pentru prima dată în România, evenimentul urmând a fi însoțit și de o retrospectivă a filmelor regizate de Jan Svankmajer, care va veni în București.

Potrivit unui comunicat al Ambasadei Cehiei în România, transmis joi , lucrările lui Jan Svankmajer, celebrul suprarealist ceh, și ale celorlalți artiști membri ai Grupului Suprarealiștilor Cehi și Slovaci, vor putea fi văzute pentru prima dată în România, între 11 decembrie și 31 ianuarie 2015 la UNAgaleria, în București.

Expoziția ALT AER va fi însoțită de retrospective filmelor lui Svankmajer, între 12 și 14 decembrie, la Cinemateca Eforie, în București. Proiecțiile încep zilnic la ora 19.00.

Sursa citată menționează că Grupul Suprarealiștilor Cehi și Slovaci este astăzi cel mai mare grup suprarealist din lume.

Născut în 1920 la Praga, Grupul Suprarealiștilor din Cehoslovacia (Skupina surrealistu v CSR), cum s-a numit din 1934, avea să marcheze într-un mod important viața culturală a Cehoslovaciei.

După ocuparea teritoriilor cehe de către Germania nazistă (1939) și mai târziu, după lovitura de stat a comuniștilor din Cehoslovacia (1948), grupul a activat în ilegalitate. Odată cu invadarea Cehoslovaciei de către trupele Pactului de la Varșovia din August 1968, orice apariție publică a grupului este interzisă prin lege iar membrii și adepții săi aveau să fie direct sau indirect persecutați. Cu toate acestea, Grupul a continuat să reziste timp de încă 20 de ani.

Ieșind din ilegalitate în anul 1990, Grupul a început să organizeze expoziții colective, atât pe teritoriile Cehiei și Slovaciei, cât și în străinătate (Franța, Marea Britanie, Germania, Rusia, Ungaria, Grecia).

În 2014, Grupul Suprarealiștilor Cehi și Slovaci are 24 de membrii, unul dintre cei mai activi dintre aceștia fiind Jan Svankmajer. Lucrările lui Jan Svankmajer acoperă numeroase medii artistice.

Un suprarealist auto-proclamat, el e cunoscut mai ales pentru filmele sale de animații și ficțiune, care au influențat în mare măsură artiști ca Terry Gilliam, frații Quay și mulți alții.

Svankmajer și-a câștigat reputația pentru utilizarea distinctivă a tehnicii stop-motion și capacitatea lui de a face filme suprarealiste și, în același timp, amuzante. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata