Lucrezi la o firmă cu datorii la stat? Ia-ţi adio de la credit

Într-un an dificil, băncile se uită şi la situaţia economică a angajatorului atunci când acordă un credit. Reprezentanţii mediului de afaceri spun că nu este vorba decât de un subterfugiu al bancherilor, care preferă să lucreze cu statul.

.
Cine are ghinionul să lucreze la o firmă cu datorii cât de mici către stat se poate trezi că banca refuză să îi acorde un credit, chiar dacă întruneşte condiţiile de eligibilitate cerute.

Situaţia este cu atât mai delicată cu cât potenţialului client nu i se spune de la început că se va ţine cont şi de datoriile angajatorului, ba chiar i se comunică şi suma pe care o poate primi, în faza preliminară. Verificarea bonităţii angajatorului este o practică absolut normală pe timp de criză, susţin bancherii, în timp ce reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) cred că banca aruncă riscul numai asupra clientului.

„Înţeleg îngrijorarea băncilor şi faptul că vor să se asigure că-şi vor primi la timp ratele. Problema este delicată, pentru că loveşti solicitantul pentru un lucru de care el nu este direct vinovat„, a declarat pentru Gândul Mihail Meiu, director în cadrul ANPC, care până acum nu a primit nicio reclamaţie pe această temă.

Mai direcţi, reprezentanţii mediului de afaceri consideră că din punct de vedere legal ar trebui găsit un alt mecanism. „Dacă societatea stă prost, ar trebui ca banca să ceară garanţii colaterale de la angajat ca să fie acoperită în cazul în care omul rămâne fără loc de muncă”, ne-a declarat Florin Pârvu, vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

De cealaltă parte, mediul de afaceri spune că, de fapt, băncile caută subterfugii ca să nu dea banii cu împrumut la populaţie, chiar dacă refuzul se bazează pe o logică economică. „Bancherii preferă să lucreze cu statul, cel mai sigur client, pentru că are garanţie suverană. Or, un angajat la o societate cu datorii este un potenţial şomer „, crede Florin Pârvu. La finele lunii septembrie, creditul guvernamental, respectiv banii împrumutaţi de bănci administraţiilor publice, s-a majorat cu 273,2% (255,7% în termeni reali) faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, adică suma împrumutată a crescut de aproape patru ori, arată datele băncii centrale.

Integral în Gândul

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata