Ludovic Orban: Deficitul bugetar va depăși cu siguranță 3% anul acesta

Premierul Ludovic Orban a avertizat, vineri, că deficitul bugetar va depăși 3% în acest an. Șeful Executivului a precizat că va discuta cu reprezentanții Comisiei Europene pentru a le explica planul de redresare pe care îl are Guvernului.

„Se mai îndoiește cineva că deficitul va depăși 3%? Vom discuta la Comisia Europeană, vom explica ce plan de redresare avem. Am convingerea că vor înțelege situația. Relația pe care o avem cu președintele noii Comisii Europene este una de încredere, vom colabora astfel încât România să aibă parte de un tratament corect”, a spus Orban la ieșirea de la discuțiile purtate cu guvernatorul Băncii Naționale Române (BNR), Mugur Isărescu și cu ministrul de Finanțe, Florin Cîțu.

Totodată, premierul a precizat că, în perioada similară a anului trecut, deficitul bugetar era de 1,6%, iar anul acesta, conform estimărilor, deficitul bugetar la zece luni a ajuns la 2,8%.

Ludovic Orban a afirmat că politica fiscală de guvernare pentru anul 2020 nu prevede introducerea de noi taxe.

„Vreau din nou să fac o precizare: la conferința de presă la Ministerul Mediului am fost întrebat de taxa de mediu. Și am zis sigur, studiem, analizăm, vedem în ce măsură. Dar am spus un lucru: ne vom consulta cu Comisia Europeană și decât să introducem o taxă care să nu fie în conformitate cu legislația europeană, să-i punem pe români să plătească taxa respectivă și după aceea să trebuiască să le dăm banii înapoi, eventual să-i mai punem și pe drumuri, mai bine nu băgăm nicio taxă. Această afirmație nu a fost luată. Oricum, în cursul anului viitor în mod evident nu va apărea o taxă nouă. Vă repet, politica fiscală a Guvernului este prevăzută în programul de guvernare și vom detalia care sunt măsurile fiscale pe care le avem în vedere”, a explicat Orban.

Premierul Ludovic Orban şi ministrul de Finanţe Florin Cîţu au avut vineri, o întâlnire cu guvernatorul Băncii Naţionale a României Mugur Isărescu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata