Lupte între daci şi romani, dar şi reţete vechi de 2.000 de ani, la Ulpia Traiana Sarmizegetusa

39

Turiștii care vor vizita duminică, 3 august, fosta capitală a Daciei Romane, Ulpia Traiana Sarmizegetusa, de lângă orașul Hațeg, vor avea ocazia să participe la Ziua Porților Deschise, prilej cu care vor putea vedea în detaliu șantierul arheologic, vor cunoaște modul cum se duceau luptele între daci și romani sau vor avea plăcerea să deguste din mâncărurile ale căror rețete s-au păstrat neschimbate timp de 2.000 de ani.

Ziua Porților Deschise se va desfășura între orele 10.00 și 16.00, în cadrul sitului istoric, iar publicul vizitator va fi însoțit de ghizi care le vor prezenta oamenilor toate elementele necesare pentru a cunoaște mai bine istoria acelor locuri.

“Printre activitățile desfășurate se vor număra vizitarea șantierului arheologic, efectuarea de ghidaje specializate la monumentele antice din sit, reconstituirea unei lupte între daci și romani în amfiteatrul roman, prezentarea de artilerie antică, ateliere de țesut, olărit, prelucrarea lemnului, pielărie, metaloplastie și gastronomie antică”, a declarat vineri directorul Muzeului Civilizației Dacice și Romane (MCDR) Deva, Liliana Țolaș.

Toate activitățile care se vor derula la Ulpia Traiana Sarmizegetusa vor fi susținute de membrii colectivului de cercetare al sitului și de Asociația Terra Dacica Aeterna.

Proiectul este susținut financiar de Ministerul Culturii și este organizat de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei în parteneriat cu Consiliul Județean Hunedoara, MCDR Deva, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și Primăria comunei Sarmizegetusa.

Ulpia Traiana Sarmizegetusa a devenit, în ultimii ani, un obiectiv turistic important al județului Hunedoara. Potrivit datelor MCDR Deva, situl istoric a fost vizitat anul trecut de circa 52.000 de persoane, mai mult cu 75% ca în 2012.

Fosta capitală a Daciei Romane a fost fondată de primul guvernator al provinciei, Terentius Scaurianus, între anii 108-110. Situl istoric Ulpia Traiana Sarmizegetusa se află situat în comuna Sarmizegetusa, în apropiere de orașul Hațeg, cu acces direct din DN 68 Hațeg-Caransebeș. În imediata vecinătate a sitului se află și secția de arheologie romană a MCDR Deva. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)