M.Anisie despre testele PISA: Nu sunt teste de performanţă individuală, implicarea nu a fost maximă

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat, marți, în contextul publicării clasamentului PISA 2018, că formatele testării nu sunt teste de performanţă individuală și, prin urmare, implicarea participanților nu a fost maximă deoarece elevii nu au avut nicio miză.

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat, marți, într-o conferință de presă organizată la sediul Ministerului Educației, că testările PISA nu sunt sunt teste de performanţă individuală și că în absența unei mize, elevii participanți nu au avut o implicare maximă.

„Rezultatele (testării PISA, n.r) spun sau oferă nişte date concrete. Dar aşa cum am precizat şi mai devreme, aceste teste nu sunt teste de performanţă individuală. Implicarea celor care au participat la testare nu a fost maximă pentru că nu au avut o miză în acea testare”, explică ministrul.

Anisie a precizat, în ceea ce privește măsurile care pot fi luate în acest context, că vorbim deja despre programe naţionale cum ar fi Euro 200, rechizite şcolare, masa caldă în şcoli.

„Venim şi cu măsuri în sprijinul acesta al mediului socio-economic, dar venim şi cu măsuri pentru că cercetarea ne spune că şi profesorii ar trebui să fie formaţi, să intervenim ca minister în formarea iniţială a profesorilor şi formarea continua”, spune ministrul.

Vor fi introduse și măsuri care să conducă la o formare iniţială mai bună. Mai mult, din anul universitar următor va fi introdus masteratul didactic.

„Această evaluare internaţională este o cercetare ştiinţifică de la care Ministerul Educaţiei trebuie să pornească atunci când ia nişte măsuri. (…) De acum înainte, consider că este important să nu mai luăm măsuri fără a fundamenta măsurile pe nişte cercetări solide”, a mai explicat ministrul.

59% dintre elevii români pot înțelege un text de mărime medie și doar 1% au rezultate foarte bune la citire sau la științe. Aproape la fel arată procentele la matematică, dar aici 3% fac performanță, potrivit raportului PISA, care clasează România aproape de Emiratele Arabe, Bulgaria sau Moldova.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata