Mă amărăște acest raport.Pe mandatul meu se remarcă în manieră pozitivă demersurile

Ana Birchall a declarat că raportul MCV o „amărăște”, însă din punct de vedere al activității Ministerului Justiției, în mandatul său, oficialii europeni remarcă „într-o manieră pozitivă” demersurile pe care le-a promovat aceasta.

„Personal, mă amărăște acest raport. Din punct de vedere al activității Ministerului Justiției, in partea a doua, pe mandatul meu, se remarcă într-o manieră pozitivă demersurile pe care le-am promovat”, a declarat ministrul Ana Birchall.

Ministrul a mai spus că Guvernul României, prin Ministerul Justiției, a prezentat la nivel „tehnic, obiectiv si cuprinzător” Comisiei Europene progresele din ultimul an

„Sigur că ne-am fi dorit cu toții un raport mai bun”, a mai spus Ana Birchall.

Birchall a menționat că a luat notă de evaluarea Comisiei Europene privind stadiul îndeplinirii celor 12 recomandări din raportul din ianuarie 2017 și a celor opt recomandări suplimentare din raportul din noiembrie 2018.

„Raportul recunoaște îndeplinirea doar a două recomandări din cele 12 formulate în 2017 (cea privind activitatea Agenției Naționale de Adminsitrare a Bunurilor Indisponibilizate – ANABI, instituție aflată în subordinea Ministerului Justiției și cea referitoare la modul de implementare de către ANI a sistemului informativ PREVENT). Se recunoaște, totodată, continuarea progreselor în cadrul recomandărilor nr. 3 și nr. 5 din 2017. După cum ați observat și dumneavoastră, raportul este critic în ceea ce privește cele 8 recomandări formulate cu ocazia raportului MCV din noiembrie 2018”, a declarat ministrul Justiției.

Ana Birchall remarcă faptul că pentru perioada în care ea a condus Ministerul Justiției, sunt aprecieri explicite în raportul MCV.

„Tonalitatea raportului distinge clar două perioade: noiembrie 2018 – aprilie 2019 și aprilie 2019 – prezent. În ceea ce privește activitatea Guvernului României, prin Ministerul Justiției, în ceea ce privește a doua perioadă analizată în raport sunt cel puțin șapte aprecieri pozitive explicite la ministrul Justiției sau la Ministerul Justiției, cu titlu de exemplu: <în iulie 2019 ministrul Justiției și-a exprimat intenția de a identifica soluții legislative corespunzătoare în consultare cu sistemul judiciar și cu Parlamentul, în cadrul unui nou proces structurat de consultări>. Același raport menționează în termeni de progres faptul că <la nivelul Ministerului Justiției, un grup de lucru, în consultare cu tpate organele judiciare și asociațiile profesionale ale magistraților și au o analiză în evaluare>”. A mai spus Birchall.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata