Macedonia de Nord va beneficia de sprijinul României în domeniul agricol în perspectiva integrării în structurile euro-atlantice

Macedonia de Nord va beneficia de sprijinul României în domeniul agricol în perspectiva integrării acestei ţări în structurile euro-atlantice, informează Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Conducerea MADR a primit joi o delegaţie a Grupului parlamentar al Adunării Republicii Macedonia de Nord condusă de preşedintele Pancho Minov. La întâlnire au participat ministrul Nechita-Adrian Oros, alături de secretarii de stat George Scarlat şi Emil Florian Dumitru, precum şi directori ai direcţiilor de specialitate din cadrul MADR.

„Întâlnirea a vizat solicitarea sprijinului României în domeniul agricol în perspectiva integrării Macedoniei de Nord în structurile euro-atlantice. Partea macedoneană şi-a exprimat interesul de a beneficia de experienţa României în următoarele domenii: legislaţia în domeniul vitivinicol, industrie alimentară şi fond funciar, accesarea fondurilor europene în procesul de pre-aderare la Uniunea Europeană”, se arată în comunicat.

Ministrul Nechita-Adrian Oros a făcut o succintă prezentare a parcursului României de la pre-aderare până în prezent, când se lucrează la elaborarea viitorului Plan Naţional Strategic 2021-2027, cu întreg personalul din minister şi cu implicarea mediului asociativ.

În ceea ce priveşte sectorul vitivinicol, delegaţia din Macedonia a fost îndrumată de conducerea MADR să protejeze fiecare indicaţie geografică prin întocmirea de caiete de sarcini care să fie notificate la Comisia Europeană, să realizeze inventarierea plantaţiilor precum şi să adopte măsuri cu impact pozitiv precum reconversia podgoriilor. De asemenea, oficialii români au încurajat partea macedoneană să se alinieze politicilor de mediu şi climă ale Uniunii Europene, prin conversia suprafeţelor la agricultura ecologică.

La întâlnirea de la sediul MADR a participat şi o delegaţie din cadrul Parlamentului României condusă de preşedintele grupului de prietenie cu Republica Macedonia de Nord, Ioan-Cristian Chirteş.

Reprezentanţii din Macedonia vor colabora cu partea română în vederea transferului de know-how de la experţii din MADR în domeniile de interes.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata