Macovei cere Parlamentului să clarifice de urgenţă informaţiile privind candidaţii care ar fi ofiţeri acoperiţi

Europarlamentarul Monica Macovei, candidat independent la Președinție, le solicită președinților comisiilor parlamentare de control al activității SRI și SIE, într-o scrisoare transmisă vineri, să se sesizeze „de urgență” pentru a clarifica afirmațiile șefului statului conform cărora în rândul actualilor candidați ar exista „ofițeri sub acoperire”.

Scrisoarea survine solicitării verbale pe aceeași temă adresate joi de Monica Macovei comisiilor permanente de control al SRI și SIE.

„Ar fi un lucru foarte grav și un atentat la democrație în România ca viitorul președinte să fie ‘ofițer sub acoperire'”, afirmă Monica Macovei în scrisoarea trimisă șefilor celor două comisii.

Monica Macovei susține că „afirmațiile președintelui trebuie clarificate instituțional”, motiv pentru care comisiile de control al SRI și SIE trebuie să-i audieze pe directorii celor două servicii de informații pentru a afla adevărul.

„Avem servicii de informații care s-au reformat în procesul de aderare și colaborare cu NATO, iar în timp au dat dovadă de profesionalism, apreciat inclusiv de partenerii externi. Afirmațiile că, într-un fel sau altul, serviciile de informații românești ar fi implicate în procesul electoral vulnerabilizează aceste instituții și discreditează munca atâtor profesioniști care veghează la securitatea României’, se arată în scrisoare.

Monica Macovei susține, în scrisoare, că „este de datoria comisiilor parlamentare să evite decredibilizarea SRI și SIE și să asigure cetățenii români și partenerii externi că procesul democratic din România nu este viciat, iar viitorul președinte al României nu va fi un agent acoperit, va fi ales de oameni și va lucra pentru oameni”.

Ea respinge ipoteza că ar fi „ofițer sub acoperire”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata