MADR propune reducerea accizei la motorina pentru agricultură la 21 de euro/tonă

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) propune reducerea accizei la motorina pentru agricultură la 21 de euro/tonă, a declarat joi (25 februarie 2010) la o conferinţă organizată de federaţia sindicală Agrostar, ministrul de resort, Mihail Dumitru.

Nivelul actual al accizei la motorină, majorat de la 1 ianuarie 2010, este de 347 de euro/tonă. Ministrul Agriculturii a precizat că MADR a pregătit un proiect de hotărâre de guvern privind reducerea accizei la motorină, care va intra în circuitul de avizare şi ar putea fi aprobat într-o lună, pentru ca facilitatea să poată fi deja funcţională în campania agricolă de primăvară.

Potrivit oficialului MADR, există trei variante de reducere a accizei, la 100 de euro/1.000 litri, 60 euro/1.000 de litri, 21 euro/1.000 litri, iar decizia finală depinde de resursele bugetare. MADR ar dori, însă, ca reducerea să fie cea maximă, la 21 euro/tonă.

Până în 2009, motorina pentru agricultură era subvenţionată cu un leu/litru, dar acest ajutor de stat a fost eliminat din 2010, a precizat preşedintele Agrostar, Ştefan Niculae. El a declarat că, în două săptămâni, Federaţia Agrostar îşi va relua protestele, până se rezolvă problema accizei la motorină şi a ajutoarelor de stat. ‘Nu vom mai discuta pe zona de promisiuni. Nu vom mai ieşi în stradă decât atunci când măsura se va aplica efectiv, când banii sunt deja în cont’, a spus Niculae.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata