MADR şi BM elaborează o strategie privind eficientizarea sistemului de irigaţii

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) împreună cu Banca Mondială vor elabora o strategie privind irigaţiile prin care vor fi propuse măsuri concrete pentru eficientizarea sistemului, a anunţat MADR.

Un prim obiectiv al MADR, încă de la începutul anului, a fost identificarea de noi măsuri de sprijin pentru acest sector. În acest sens, au fost purtate discuţii la nivelul Comisiei Europene pentru acceptarea subvenţionării apei de irigat dar, potrivit reglementărilor europene, subvenţionarea mijloacelor de producţie nu este admisă, singura posibilitate fiind realizarea de investiţii în vederea reducerii costurilor de energie şi de apă.

„Pentru furnizarea de energie pentru irigaţii la preţuri mai reduse, Ministerul a avut discuţii atât cu furnizorii de energie cât şi cu ANRE în vederea identificării unor soluţii. Pentru penalităţile acumulate pentru facturilor pentru energia electrică folosită la irigat, a fost convenit cu furnizorii de energie un grafic de achitare”, se arată într-un comunicat al MADR.

Ministerul Agriculturii a lansat, în aprilie 2010, măsura 125 din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, prin care se pot face investiţii pentru îmbunătăţirea infrastructurii de irigaţii din proprietatea organizaţiilor utilizatorilor de apă pentru irigaţii (OUAI).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata