Mafia contestaţiilor

La nivelul administraţiei publice ieşene, Consiliul Judeţean a fost de departe instituţia cea mai vânată de firmele înfiinţate parcă expres pentru contestarea licitaţiilor de achiziţii publice. Numai de anul trecut şi până în prezent, proiecte judeţene de zeci de milioane de euro au fost blocate în contestaţii, scrie Evenimentul.

„În ultima vreme, aceste firme parcă au ca obiect exclusiv de activitate contestarea licitaţiilor publice. Contestă licitaţia, modul în care s-a făcut adjudecarea, caietul de sarcini, iar apoi, în aşteptarea hotărârilor instanţelor – Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor sau Tribunal -, stau cu gâtul întins peste gardul firmei câştigătoare, în ideea de a-şi retrage contestaţia contra unui comision”, a descris fenomenul Victor Chirilă, vicepreşedintele Consiliului Judeţean.

Lucrările la unul dintre primele drumuri judeţene, DJ 208 Iaşi – Suceava, care ar fi urmat să fie reabilitat pe aproximativ 18 milioane euro, bani promişi de Uniunea Europeană, au fost blocate de contestaţia depusă de SC Tehnologia Radion.

„Această firmă a contestat raportul de adjudecare a licitaţiei către firma câştigătoare, Pa&Co International. Chiar dacă au mai participat şi alte paisprezece firme din ţară şi din străinătate, doar această firmă s-a găsit să blocheze licitaţia, punându-ne atunci în situaţia de a pierde fondurile europene şi chiar de a aloca fonduri de la judeţ pentru a astupa gropile de pe acest drum”, a declarat Victor Chirilă.

Toată această situaţie s-a creat pe fondul unei legislaţii permisive cu aceste practici”, a precizat Victor Chirilă.

Dacă licitaţiile pentru reabilitarea drumurilor sunt însoţite parcă implacabil de contestaţii, mai sunt şi alte obiective de investiţii pe fonduri europene care nu au scăpat de braţul lung al firmelor contestatare.

Cel mai la îndemână caz este dat de proiectul privind execuţia lucrărilor de reabilitare şi extindere a Ambulatoriului de la Spitalul de Urgenţe „Sf. Ioan”, acolo unde numai contractul de lucrări se ridică la suma de 1,67 milioane de lei fără TVA. Lucrările, care au fost demarate în această săptămână, vor fi executate de SC Compania Construcţii Moldoconstruct SA.

Contestatarii de profesie, puşi la zid?

Toate aceste practici prin care se creează în primul rând pericolul de a se pierde fonduri europene au încercat să fie stopate la sfârşitul lunii trecute, atunci când Guvernul a aprobat o hotărâre prin care se aduc modificări substanţiale şi explicite în acelaşi timp Ordonanţei de Urgenţă nr. 34/2006, referitoare la formularea de contestaţii.

Potrivit noilor modificări aduse acestei ordonanţe, în cazul în care CNSC respinge o contestaţie, autoritatea contractantă are dreptul de a reţine contestatarului o parte din garanţia de participare, în raport cu valoarea estimată a contractului, măsură care ar avea darul de a-i descuraja pe cei puşi pe căpătuială.


Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata