Mafia italiană a încercat să aducă în România cocaină; un român complice a fost reţinut de DIICOT

Procurorii DIICOT l-au reținut pe Marian Mohan (61 ani), acuzat că a ajutat membrii unei celule mafiote din Calabria – Italia să aducă din Bolivia un transport de 70 kg de cocaină, drogurile urmând să ajungă în Portul Constanța.

Potrivit unui comunicat al DIICOT remis joi , începând cu luna noiembrie 2013 Marian Mohan i-a ajutat pe Scuteri Angelo, Valellonga Marino, Bellucci Pietro și Tripodi Demetrio (cetățeni italieni) să achiziționeze și să transporte cocaină provenită din Bolivia cu destinația Milano (Italia).

Beneficiarii acestor droguri erau cetățenii italieni Scuteri Angelo, Valellonga Marino, Bellucci Pietro și Tripodi Demetrio care sunt membrii unei celule mafiote din Calabria — Italia, aflată în structura uneia dintre cele mai periculoase organizații criminale cunoscută sub denumirea „N’ Drangheta”, specializată în săvârșirea de infracțiuni privind traficul de droguri și omucideri.

Pentru ca drogurile să fie transportate cu succes din Bolivia în Italia și pentru a evita interceptarea drogurilor de către autorități, furnizorii acestora le-au disimulat în material feros, au păstrat contactul permanent cu Marian Mohan (telefonic și prin intermediul poștei electronice), care, prin intermediul firmei sale SC Elzurom Aginvest SRL, a intermediat operațiuni de import mărfuri.

Întrucât în urma investigațiilor efectuate în cauză autoritățile române au obținut datele de identificare ale containerului în care au fost disimulate drogurile, precum și informații referitoare la ruta de transport maritim cu destinația finală Portugalia — Sines, procurorii DIICOT au anunțat organele judiciare din Italia.

În urma cooperării juridiciare internaționale, autoritățile vamale din Olanda — Portul Rotterdam au efectuat în data de 17 aprilie 2014 un control conspirat, ocazie cu care s-a constatat că în container se afla material feros reciclabil (provenit din Bolivia), printre care și un număr de 7(șapte) profile metalice suspecte, în interiorul cărora a fost găsită cantitatea totală de 70 kg cocaină.

Containerul fusese expediat în data de 10 februarie 2014 din portul Matarani (Peru), la bordul navei Hansa Ronneburg, cu traseu prin Panama, unde a fost transbordat pe nava Ever Reward și transportat până la New York, unde a fost din nou transbordat pe nava Cosco Nagoya, cu destinația finală Portugalia, pentru societatea SC ELZUROM AGINVEST SRL, care aparține lui Marian Mohan și numitului Bellucci Pietro.

În timpul efectuării acestor operațiuni, Marian Mohan, împreună cu furnizorul drogurilor și Scuteri Angelo, au schimbat destinația finală, respectiv portul Constanța, intenționând să îl transporte ulterior pe cale terestră până la Milano, românul fiind persoana care urma să se ocupe și de acest transport.

Transbordarea și îmbarcarea repetată a acestui container pe mai multe vase maritime au fost efectuate pentru a eluda și a face dificilă o eventuală investigație.

Autoritățile italiene au dispus în data de 15 septembrie reținerea și ulterior arestarea preventivă a lui Ameduri Rocco, Belucci Pietro, Di Giorgio Antonio, Jerino Giuseppe, Scuteri Angelor, Tripodi Demetrio și Vallelonga Marino, pentru săvârșirea infracțiunilor de asociere în scopul comiterii de infracțiuni privind traficul de droguri.

În cadrul anchetei procurorii DIICOT și polițiștii DCCO au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informații și al Direcției Operațiuni Speciale.

Procurorii DIICOT — Structura Centrală au solicitat joi Tribunalului București arestarea preventivă a lui Marian Mohan pentru o perioadă de 30 de zile. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

cocainamafia italiana
Comentarii (0)
Adaugă comentariu