MAI a înregistrat 64 de incidente la nivel naţional privind campania electorală

Ministerul Afacerilor Interne a înregistrat la nivel național 64 de incidente în legătură cu desfășurarea campaniei electorale, în majoritatea cazurilor fiind vorba despre aspecte legate de afișaj. Datele MAI arată că în 43 de situații au fost deteriorate afișe sau bannere electorale și în anumite spații au fost puse afișe fără acordul proprietarului.

Potrivit purtătorului de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, ministrul de Interne Gabriel Oprea a atras luni atenția că în localitățile în care există poliție locală aceasta este în măsură să asigure integritatea afișajelor electorale amplasate legal.

„Din punct de vedere al măsurilor de ordine publică, prima parte a campaniei electorale a decurs fără evenimente deosebite, de natură a afecta cadrul normal de ordine și siguranță publică. În ceea ce privește modul de sesizare 12 evenimente au fost semnalate prin apelul de urgență 112, 13 prin intermediul cetățenilor, 3 de la birourile electorale, 11 prin sesizare din oficiu, 20 prin sesizare de la organizațiile politice și 5 prin sesizare de la instituții ale statului”, a arătat luni Monica Dajbog, într-o declarație de presă susținută la sediul MAI.

În acest context, Poliția Română a fost sesizată de săvârșirea a 17 infracțiuni în legătură cu desfășurarea campaniei electorale, în toate cazurile desfășurându-se cercetări sub coordonarea Parchetului. Până în prezent, au fost aplicate 33 de sancțiuni contravenționale — 26 reprezentând încălcări ale legii 33/2007 privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European și 7 ale legii 61/1991, privind sancționarea faptelor de încălcare a ordinii și liniștii publice. Valoarea totală a amenzilor se ridică la 19.000 lei.

Monica Dajbog a adăugat că din dispoziția viceprim-ministrului pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, peste 50.000 de polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră, pompieri ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență acționează deja pentru asigurarea ordinii și liniștii publice și desfășurarea scrutinului electoral în deplină legalitate. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata