Mai bine cu sau fără FMI? De ce are Ungaria mai mult succes decât România

Laudele de la FMI şi acordarea tranşelor de împrumut au avut pentru România efectul invers celui scontat pe pieţele internaţionale. Ţara noastră nu a reuşit să vândă nimic la licitaţia pentru obligaţiuni de stat de joi, 5 august. Mai mult, leul nu a crescut, iar bursa din România a continuat să scadă.  Succesul Ungariei în a vinde obligaţiuni de stat explică de ce guvernul de la Budapesta a respins asistenţa din partea FMI, comentează Relitatea.net.

Acceptarea banilor de la FMI, în timp ce Ungaria respinge ajutorul Fondului, pare să fi marcat România ca o ţară cu probleme.

Şi Spania, unul dintre statele considerate de investitori ca având probleme în administrarea datoriei suverane, a vândut, joi, titluri în valoare de 3,5 miliarde de euro, pe o perioadă de trei ani, la un randament de 2,28%, cu peste un punct procentual mai puţin faţă de 3,32% în iulie.

Licitaţia României a avut, însă, mai puţin succes. Ministerul Finanţelor a respins ofertele pieţei, deoarece investitorii cereau randamente de peste 8%, cu aproape un punct procentual peste actualul randament. Acceptarea de către România a banilor de la Fondul Monetar Internaţional pare să aibă efectul opus celui vizat, marcând ţara ca una cu probleme, ceea ce ar putea explica de ce Ungaria continuă să respingă ajutorul Fondului, comentează Realitatea.net.

O misiune comună a Fondului şi Comisiei Europene (CE) s-a aflat la Bucureşti în perioada 26 iulie-4 august pentru evaluarea acordului de finanţare în valoare de 20 de miliarde de euro încheiat de România cu mai multe instituţii financiare internaţionale.

Citește și
1 Comentariu
  1. pensionar spune

    UNGARIA ARE SUCCES CA NU E CONDUS DE BASESCU-BOC-MARKO-OPREA SI LAUDATORI DE LA PDL-UDMR-UNPR, SI MANELISTI LUI BASESCU.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata