Mai mult jumătate dintre români nu îşi permit, măcar o săptămână de vacanţă pe an

Anul trecut, din Uniunea Europeană, un procent de 29%, dintre persoanele, cuprinse cu vârsta de 16 sau mai mult ani, nu-şi puteau permite anul  să îşi cumpere măcar o săptămână de vacanţă o dată pe an departe de casă. Cel mai ridicat procentaj de persoane, aflate în această situaţie fiind înregistrat în România, cu 54% 

Procentajul a scăzut gradual, începând din 2010, când 39% dintre europeni nu-şi permiteau să plătească pentru o săptămână de vacanţă anuală departe de casă. Această tendinţă de scădere se va opri probabil în acest an, în urma închiderii frontierelor şi a restricţiilor introduse anul acesta pe plan global pentru a stopa extinderea pandemiei de coronavirus (COVID-19).

Din totalul statelor membre UE,  in ţara noastră, majoritatea românilor (54%) nu îşi putea permite anul trecut să îşi cumpere o săptămână de vacanţă pe an departe de casă, ei fiind urmaţi de greci (49%), croaţi (48%), ciprioţi (45%) şi italieni (44%).

La polul opus, numai 10% dintre suedezi nu îşi puteau permite acest lucru anul trecut, ei fiind urmaţi de danezi şi luxemburghezi (ambii cu 11%), finlandezi (12%), nemţi şi austrieci (ambii cu 13%).

În prezent, comparativ cu  anul 2010, procentajul persoanelor care nu îşi permit să plece, o săptămână pe an, în vacanţă departe de casă, a scăzut în toate statele membre UE, cu excepţia Italiei şi Greciei, unde a crescut cu patru puncte procentuale, şi, respectiv, cu trei puncte procentuale.

Din acest punct de vedere, cea mai semnificativă scădere s-a înregistrat în Letonia (minus 35 puncte procentuale), Malta (minus 30 puncte procentuale), Bulgaria şi Polonia (ambele cu minus 27 puncte procentuale) şi Estonia (minus 26 puncte procentuale).

Sursa: Agerpres
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata