Majorarea TVA va bloca definitiv piaţa imobiliară

– Decizia Guvernului de majorare a TVA la 24% si prabusirea monedei nationale vor bloca definitiv piata imobiliara, cred dezvoltatorii. Desi impactul nu va fi semnificativ decat in cazul locuintelor scumpe, ei spun ca isi vor termina proiectele incepute si vor ingheta restul investitiilor, scrie Ziare.com

Majorarea TVA va aduce cu siguranta si scumpiri pe piata imobiliara, chiar daca numarul tranzactiilor este in continua scadere. Ieftinirea de 3,9% inregistrata in primul trimestru al anului va fi anulata acum de scumpirea cu cel putin 5% a apartamentelor si a caselor, precizeaza dezvoltatorii imobiliari.

Cea mai afectata piata va fi cea a apartamentelor noi, in special cele de peste 380.000 de lei, cele mai ieftine urmand sa aiba in continuare TVA de 5%. In cazul apartamentelor vechi, influenta noii cote a TVA va fi minora pentru ca cei care le vand sunt persoane fizice, spune Valentin Ilie, directorul Coldwell Banker Affiliates of Romania, cea mai mare companie de consultanta imobiliara prezenta pe segmentul rezidential.

Cei mai afectati sunt dezvoltatorii cu apartamente de peste 380.000 de lei pentru ca sub 380.000 e inca 5%. (…) Prima scumpire este cea de 5%, cu cat a crescut TVA. Poate mai mult pentru locuintele noi. Totusi, e destul de devreme pentru a sti strategiile dezvoltatorilor. Sa vedem daca mai lanseaza”, a declarat Valentin Ilie pentru Ziare.com.

Dezvoltatorii spun, insa, ca mai lanseaza doar ce au in lucru. Marius Cristescu, proprietarul grupului de firme Bega, a precizat ca doar va termina proiectele incepute. „Tot mai multe investitii vor fi inghetate. Proiectele deschise, in care s-a investit, vor continua. Si noi terminam doar ce am inceput”, a explicat el.

Unul dintre efectele majorarii TVA, in opinia lui Marius Cristescu, este insolventa chiriasilor. El preconizeaza o scadere cu cel putin 5% a veniturilor din chirii, deoarece 5% din chiriasi vor disparea.

Si omul de afaceri Ilie Carabulea, care a investit anul trecut 65 de milioane de euro intr-un complex rezidential la Sibiu, e pesimist. El spune ca deja sunt zeci de mii de apartamente nevandute, iar masurile de austeritate ale Guvernului vor bloca definitiv piata imobiliara. El crede ca vom asista la scumpiri intre 5 si 8%.

 

Oamenii se asteapta la „ponturi” si proprietati ieftine

Dezvoltatul imobiliar Regatta crede, de asemenea, ca majorarea brusca a TVA si instabilitatea monedei nationale vor genera pe termen scurt un nou blocaj pe piata. Combinatia dintre acestea si zvonurile nefavorabile din zona Euro ii va face, insa, pe oameni sa se astepte la ieftiniri.

„Multi asteapta sa gaseasca in aceasta perioada „ponturi”, adica proprietati ieftine din piata sau de la executorii judecatoresti. Preturile proprietatilor aflate la vanzare prin intermediul executorilor judecatoresti nu sunt chiar asa mici, evaluarile acestor proprietati fiind facute acum 1-2 ani, iar preturile nu mai corespund valorii de piata reale. La fel, in acelasi timp, multi investitori imobiliari au in portofolii oferte carora nu le mai stiu valoarea reala”, se arata intr-un comunicat Regatta.

Citește și
1 Comentariu
  1. oana spune

    normal, creste TVAul, creste tot…de aceea Boc a preferat sa scada pensiile

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata