Mălaiul copt, cel mai gătit preparat culinar în Banat

Unul dintre cele mai preparate feluri de mâncare în Banat este mălaiul copt la cuptor, care poate să fie sărat sau dulce.

„Avem nevoie de o jumătate de kilogram de făină de mălai, făină albă cam o cană, un litru de lapte, o linguriță de zahăr, puțină sare și un cubuleț de drojdie. Punem laptele la fiert, după care îl turnăm peste mălai, amestecând continuu. După ce se răcește, adăugăm făina albă, zahărul și drojdia pe care am pus-o în prealabil în lapte călduț. Se frământă toate ingredientele, până se formează un aluat, pe care îl lăsăm o perioadă la dospit”, dezvăluie rețeta Victoria Daș din comuna Vrani, județul Caraș-Severin.

După aceea, se preîncălzește cuptorul, iar aluatul se pune într-o tavă unsă cu unt, se bagă la cuptor și se lasă acolo până se rumenește un pic pe deasupra.

„Mălaiul care are mai multă sare se consumă cu brânză, cu cârnați fripți, sau în loc de pâine, la fasole, la sarmale, la varza călită, la tocănițe ori papricaș”, afirmă gospodina.

De asemenea, mălaiul în care se adaugă doar un vârf de sare și zahăr mai mult, respectiv, două, trei linguri, se mănâncă în loc de „ceva dulce”.

„La noi, cei mai mulți își iau mălai cu brânză și cu preparate făcute din carne de porc, produse în casă, atunci când merg pe câmp, la muncă. Iar la felul doi, se mănâncă mălaiul dulce. Mălaiul e foarte des gătit, pentru că poate fi servit inclusiv în perioada posturilor, numai că înlocuim laptele cu apa, iar grăsimea folosită trebuie să fie vegetală”, a precizat Victoria Daș.

Mălaiul copt poate fi servit cald său rece.

Potrivit directorului Camerei Agricole a județului Caraș-Severin, ing. Pavel Nefir, porumbul a fost adus în România, din America, după descoperirea lui Columb, iar în Banat, în anul 1692. Acesta a fost prelucrat prin măcinare. Dacă în cealaltă parte a țării era pregătit cu apă fiartă, respectiv, cunoscuta mămăligă, în Banat, acesta a fost copt, înlocuind astfel pâinea. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. dorina rosu spune

    LA NOI, LA M-REA CASIN ,JUD. BACAU SE FACE MALAI COPT CU DOVLEAC DE CEA MAI BUNA CALITATE ,SE PUNE LA COPT CU FRUNZAE DE NUC,FACEA BUNICA, MAMA.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata