Mămicile, sacrificate din solidaritate: „Copilul nu e o afacere, s-o închizi”

Executivul reduce indemnizaţiile pentru creşterea copilului „ca să nu existe discriminări”. Ajutoarele sociale pentru persoanele cu handicap, alocaţia de stat pentru copii, dar şi venitul minim garantat vor scăpa de tăierile anunţate de preşedinţie şi executiv, scrie Evenimentul Zilei.

.

Mamele care au renunţat la carieră pentru a-şi creşte copiii au primit cu îngrijorare vestea că veniturile lor vor fi drastic diminuate, poate chiar reduse la suma unică de 600 de lei – una dintre variantele analizate la Ministerul Muncii. O altă variantă ar fi reducerea procentuală a valorii indemnizaţiei.

Dezamăgite de modul brusc în care executivul a decis să le reducă drastic bugetul familiei, mamicile resping ideea de a se reveni la o indemnizaţie de creştere de 600 de lei, bani din care – spun ele – nu ar putea supravieţui.

Ce fac eu cu copilul? Când am decis să fac un copil, mi-am făcut nişte calcule, iar acum nu voi avea din ce să trăiesc pentru că nu mai are guvernul de unde să taie. Iar copilul nu e un obiect la care să renunţi dacă ai fost păcălită de stat, nu e o afacere pe care s-o închizi”, spune Oana, o mămică care a născut în urmă cu câteva luni.

Potrivit acesteia, „este mult prea bruscă trecerea de la o indemnizaţie de 2.200 de lei la una de 600 de lei”. „Mi se părea echitabil ca acest ajutor să fie diminuat cu 25%, aşa cum s-a stabilit pentru salariile bugetarilor”, conchide mămica.

Pentru unele mămici însă tăierea indemnizaţiei echivalează cu afectarea sănătăţii celui mic. „Copilul meu are intoleranţă la proteina din lapte şi nu poate consuma decât un anumit tip de lapte, hipoalergenic, care mă costă în jur de 700 de lei lunar. Doar laptele mă costă atât, nu mai vorbim de medicamente, consult etc. Iar pentru o familie normală, 600 de lei ajung doar pentru pampers şi laptele praf, atât. O să fie crunt, nu ştiu din ce o să plătesc tot”, spune Gabi, mama unui copil de aproape şapte luni.

Citește și
7 Comentarii
 1. pentru mamici spune

  dupa cum se vede situatia , ati crezut totusi ca poate fi o afacere sa faci copii in romania. e clar cat de mult tineati sa va intemeiati o familie… auzi, sa primesti 2200 si altii 600 , asta e scandalos… tot o viata are si un copil si celalalt… dar voi va-ti gindit ca de fapt e o afacere…

 2. Nagy Luminita spune

  Nu se poate asa ceva au inebunit de tot, nici nu vreau sa ma gandesc ce se v-a intimpla .

 3. und spune

  Sunt total de acord cu statul. Acum 30-40 ani mamicile primeau 0 bani si la 2 saptamani dupa ce nasteau erau la lucru nu stateau 2 ani acasa. Si totusi, noi, copii lor am crescut. Dar voi turnati plozi pe banda rulanta sa luati indemnizatiile. Ar trebui sa luati puscarie nu indemnizatie. Vrei un copil? Pai creste-l. Nu cere miloaga. Ca nu statu, sau noi cei care cotizam la stat ti l-am facut sa-ti platim tie distractia. Si, din cate stiu, medicamentele si laptele hipoalergenic se dau pe reteta, gratuita. Asa ca daca vreti bani mergeti la munca. Copii cresc si la cresa, gradinita sau cu bunicii.

 4. dora spune

  am facut si eu un copilas are 5 anisori acum l-am facut pentru ca trebuia nu ca eram disperata dupa acea indemnizatie oricum daca tot da statul aceasta indemnizatie ar trebui sa fie suma fixa pentru toti copilasii nu unul are 600ron iar altul 4oooron nu e corect toti cu drepturi egale nu cum a vrut tanti lavinia sandru cu 85%din salariu

 5. andrei spune

  ala care contribuie mai mult la bugetul de stat prin impozitul pe salariu e normal sa primeasca indemnizatie mai mare sa aveti impresia ca si voi plati impozit cat plateste unul care castiga 4000 ron. atunci hai sa facem si un impozit pe salarii fix de 640 ron sa vedem daca v-a convine. cat despre cel/cea care zice ca mamicile nu primeau inainte nici un ban merge pe premisa ca daca el nu a avut tort cand era mic nu trebuie sa aiba nici altii.

 6. o mama spune

  Rusine!!! E INCREDIBIL CE CITESC SI MI SE FACE SCARBA!
  UND: pe vremea lui Ceausescu, cand mamicile nu primeau nimic, se intorceau la munca dupa minim 2 luni, dar statul le asigura casa, loc de munca si crese unde sa-si duca copilul. Se intampa si acum la fel?
  Iar in privinta indemnizatiei ..este vorba de echitate…ai cotizat o suma, sa ai parte de o suma, ai cotizat mai putin, sa ai minim garantat. Eu muncesc 10-12 ore pe zi, cotizez seme mari la buget si este normal ca al meu copil sa beneficieze de tot ce-i mai bun si este normal ca indemnizatia mea sa fie mai mare.
  Lavinia Sandru nu avea nevoie de acei 4000 lei, dupa cum s-a vazut…insa s-a luptat ptr aceasta echitate. Primesti ce cotizezi.
  Cei care au scris tampenia ca toate mamele sa primeasca 600 lei fac parte din latura mai de jos a economiei care merge pe principiul daca eu nu beneficiez sa nu beneficieze nici altul. Din ciclul sa moara si capra vecinului.
  Ar fi bine daca ati sari de cur in sus ca alesii vostri au indemnizatii lunare de 6000 lei (asta pe langa multe alte facilitati)

 7. CRIS spune

  ”auzi, sa primesti 2200 si altii 600 , asta e scandalos… tot o viata are si un copil si celalalt” – da, toti copiii au acelasi drept la ALOCATIA DE STAT
  Indemnizatia este legata de VENITURILE MAMEI…daca unele au invatat , au muncit pe branci si au cotizat pana nu au mai putut, e DREPTUL LOR SA IA 2200 in loc de 600 !!!!!!
  si cui ii e dor de vremurile trecute…bunicile nostre nu aveau masini de spalat…voi avetti…IA SA NU LE MAI FOLOSITI

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata