Managerii şi ziariştii, singurii care suferă după modificările aduse la Codul fiscal

– Şefii de companii, care primesc o mare parte din veniturile salariale pe contracte de tip PFA, şi ziariştii, una din categoriile de angajaţi care primesc salarii pe contracte de drepturi de autor, sunt cei care vor avea cel mai mult de suferit de pe urma modificărilor aduse la Codul fiscal.

Prin noul Cod fiscal a fost extinsă baza de impozitare şi reglementează sistemul de taxare a angajaţilor plătiţi prin contracte de drepturi de autor şi de tip PFA.

Astfel, angajatorii, care beneficiau de anumite facilităţi fiscale prin astfel de contracte, vor fi nevoiţi să ajungă la un acord cu angajaţii, comentează Ziarul Financiar.

„Va fi o problemă în zona de management din domeniul IT şi nu numai. La un leu primit de angajat, angajatorul plăteşte 0,85 de lei la stat. Nu impozitul este problema, ci CAS, CASS şi şomaj, pentru că, de regulă, managerii au asigurări private şi vor prefera să încaseze o parte din venituri prin contractele de PFA atât timp cât nu vor plăti contribuţiile sociale”, susţine Varujan Pambuccian, membru în Comisia IT din Camera Deputaţilor.

Presa are însă o problemă serioasă, pentru că foarte multe ziare aplică sistemul de plată a salariaţilor prin intermediul drepturilor de autor. Totodată, impactul cel mai mare va fi asupra salariilor mari ale angajaţilor din management, care nu ar avea vreo problemă dacă ar şti că vor primi pensii în funcţie de cât au contribuit”, mai spune Pambuccian, care consideră totuşi că angajatorii vor menţine în continuare contractele de tip PFA şi pe cele de drepturi de autor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata