Mănăstireanu (ANSVSA): România are unul dintre cele mai puternice şi performante servicii veterinare din Europa

România are unul dintre cele mai puternice și performante servicii veterinare din Europa, iar produsele alimentare românești sunt printre cele mai sigure din Uniunea Europeană, a declarat, marți, președintele Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu.

„Sunt 10 ani în care toți cei care și-au desfășurat activitatea în această instituție au contribuit la dezvoltarea ei, astfel încât, azi, putem afirma în fața partenerilor noștri și în fața cetățenilor Românei pe care îi deservim zi de zi că țara noastră are unul dintre cele mai puternice și mai performante servicii veterinare din Europa. (…) ANSVSA a reușit să demonteze toate acuzațiile nefondate aduse României în așa-zisele scandaluri alimentare, demonstrând lumii întregi că serviciile veterinare din România sunt printre cele mai eficiente din UE și că operatorii din industria alimentară sunt parteneri de încredere”, a spus Vladimir Mănăstireanu, într-o conferință privind marcarea a 10 ani de existență a Autorității.

Acesta a subliniat că o comunicare eficientă și corectă într-o societate în care „alertele alimentare creează adesea un zgomot de fond” reprezintă înțelegerea asupra responsabilității serviciilor veterinare.

„Pe o piață de 20 de milioane de consumatori și cu peste 200.000 de parteneri economici, efectul bătăilor de aripă ale unui fluture, adică 200 de kilograme de carne confiscată, provoacă un adevărat tsunami în zona comercială și produce reducerea cu 10% a consumului. (…) sistemul rapid de alertă pentru alimente și furaje are rolul de a preveni înainte ca alimentele să devină un pericol pentru consumatori, iar România, în urma notificărilor europene inițiate de alte state membre, a constatat că jumătate dintre acestea nu au fost confirmate”, a subliniat șeful ANSVSA.

Unul dintre obiectivele ANSVSA în perioada următoare vizează creșterea aportului în deschiderea unor noi piețe de desfacere pentru produsele alimentare românești.

„Avem ca obiective creșterea aportului în deschiderea unor noi piețe de desfacere pentru produsele alimentare românești, crearea de noi oportunități de producție și asigurarea competitivității produselor românești pe piețe externe precum Egipt, Tunisia sau Maroc și extinderea exporturilor în alte țări terțe”, a adăugat președintele ANSVSA.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a organizat, marți, la Palatul Parlamentului, o conferință cu tema ‘ANSVSA—10 ani de excelență în domeniul sanitar-veterinar și al siguranței alimentelor’.

ANSVSA funcționează ca autoritate de reglementare și control în domeniul sănătății și siguranței alimentare și se află în subordinea Guvernului și în coordonarea ministrului Agriculturii. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata