Manifestarea religios-culturală „Icoana – fereastră spre Dumnezeu”, la a VII-a ediţie

Manifestarea religios-culturală „Icoana – fereastră spre Dumnezeu”, organizată de Arhiepiscopia Bucureştilor şi Protoieria 2 Capitală şi aflată la a VII-a ediţie, va avea loc sâmbătă şi duminică la biserica Icoanei din Capitală.

Potrivit unui comunicat de presă al Patriarhiei Române, transmis joi Icoana Maicii Domnului cu Pruncul de la Mânăstirea Hadâmbu — judeţul Iaşi va fi aşezată vineri spre închinare la biserica Icoanei unde va rămâne până luni.

În jurul parcului Icoanei din apropierea bisericii sâmbătă, după slujba Vecerniei oficiată de episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanu va avea loc procesiunea Lumina Ortodoxiei (ora 18.30) în jurul parcului Icoanei din apropiere. În timpul procesiunii, preoţii şi credincioşii vor purta lumânări aprinse şi vor cânta imnuri bisericeşti. Un detaşament de jandarmi în uniforme de gală vor purta torţe aprinse.

Duminică, după Sfânta Liturghie oficiată la biserica Icoanei de Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, va avea loc procesiunea Icoana — fereastră spre Dumnezeu în jurul parcului Icoanei. Procesiunea se va încheia cu sfinţirea icoanelor purtate de credincioşi.

Icoana Maicii Domnului cu Pruncul de la Mănăstirea Hadâmbu este una dintre icoanele făcătoare de minuni din ţara noastră. Acest fapt se datorează mirului care izvorăşte din icoană săptămânal, precum şi minunilor nenumărate care s-au săvârşit înaintea ei.

Icoana Maicii Domnului din Mănăstirea Hadâmbu a fost zugrăvită în anul 1938, de către preotul Octavian Zmău, din oraşul Roman. Icoana a fost donată „Schitului din Dealul Mare”, cum mai este cunoscută Mănăstirea Hadâmbu, de către ieromonahul Iov Mazilu, egumenul schitului.

În perioada celor treizeci de ani de părăsire a lăcaşului monahal, icoana a stat închisă într-o ladă, în Sfântul Altar. Abia în anul 1990, aceasta a fost aşezată în biserica mănăstirii, după noua sfinţire a acesteia.

Icoana a fost ferecată în argint de către meşterul Ion Contfas, din localitatea Târgu Neamţ. Cele două coroane ale icoanei sunt din aur, decorate cu pietre preţioase, rubine, safire şi smaralde, donate de familia Constantin, Roxana şi Elena Amarinei din Piatra Neamţ.

În seara zilei de 22 ianuarie 2003, un incendiu puternic a izbucnit în Mănăstirea Hadâmbu, câteva zeci de chilii pierind în flăcări. În urma incendiului, întreaga clădire s-a transformat în scrum, precum şi cărţile şi obiectele bisericeşti adăpostite în aceasta, iar paraclisierul a murit şi el. Doar icoana Maicii Domnului, numită făcătoare de minuni, a scăpat neatinsă de flăcări, fără a fi protejată în vreun fel aparte.

Icoana păstrată în Mănăstirea Hadâmbu o înfăţişează pe Maica Domnului cu Pruncul, într-un mod aparte, Pruncul fiind ţinut pe mâna dreaptă a Maicii Domnului, iar nu pe cea stângă, precum în toate celelalte icoane. Icoana de la Hadâmbu seamănă cu Icoana Maicii Domnului „Axion Estin”, una dintre cele mai renumite şi iubite icoane din Biserica Ortodoxă, păstrată în Biserica Protaton, biserica centrală din Careia şi cea mai veche din întreg Sfântul Munte Athos.

În duminica Bobotezei anului 1992, pentru prima dată, ochiul drept al Maicii Domnului de la Hadâmbu a lăcrimat, iar mai apoi, în anul 1993, în ajunul sărbătorii Sfintei Parascheva, din umărul drept al Maicii Domnului au curs trei picături mari de mir. În data de 22 februarie 1995 a curs mir din mitra Maicii Domnului, mir care a stat la vedere aproape doua săptămâni. În vara şi toamna anului 1998, icoana a vărsat mir din chipul Pruncului şi din veşmintele Maicii Domnului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata