Manifestaţii în toată ţara împotriva politicienilor şi în memoria victimelor de la clubul Colectiv

Peste 20.000 de manifestanți au participat, miercuri seară, la proteste de stradă în Piața Universității, la Palatul Parlamentului și la clubul Colectiv din București, ei scandând împotriva politicienilor și în memoria victimelor care au murit în urma incendiului.

Protestatarii au afișat pancarte pe care se putea citi: „Pentru crimă și hoție, noi vă vrem la pușcărie”, „Jos labele de pe justiție”, „Iohannis nu uita, țara nu este a ta”. Au scandat lozinci împotriva clasei politice — „Jos sistemul mafiot”, „Toate partidele, aceeași mizerie”, „Nicăieri justiție, peste tot corupție”, „Jos Parlamentul”, „Parlament penal, marș la tribunal”.

Cei mai mulți s-au deplasat apoi către Piața Constituției, unde a fost afișat un banner cu mesajele „De 26 de ani, furați prin rotație”, „Groparii României”. Ei au scandat „Parlament penal”, „Dizolvare”, „Plecați cu toții”, „Demisia”, „Hoții, hoții”.

Manifestanților le-au fost împărțiți fluturași prin care oamenii sunt îndemnați să aplice pe o platformă online, să facă nominalizări și să voteze persoane în diferite funcții de conducere și administrare.

„Degeaba îi dăm jos pe ăștia de acum dacă nu găsim pe alții mai buni care să le ia locul. Nu trebuie lăsați oameni incompetenți să ajungă la putere pe spinarea noastră. Împreună putem găsi și susține oameni corecți, care merită acele funcții. Oamenii care își asumă responsabilități în fața poporului, nu a partidelor politice”, scria pe fluturași.

Ulterior, protestatarii s-au reunit în Piața Universității. Circulația în centru a fost blocată în perimetrul dintre Calea Victoriei și Piața Rosetti iar Pasajul Unirii a fost închis circulației. Unii au aprins candele și adus flori la statuia lui Gheorghe Lazăr din fața Universității din București.

Majoritatea celor din stradă erau tineri care discutau despre locuri de muncă, situația economică, unii dintre ei spunând că ar fi necesar un guvern tehnocrat, mesaj pe care l-au scris pe mai multe pancarte. Mai mulți participanți au fluturat steaguri tricolore. Alții purtau mesaje pe pancarte: „Schimbarea e în noi”, „România, trezește-te!”, „Nu stați la balcoane, că muriți de foame!”.

După ora 23,00, manifestanții au început să se disperseze. Au afișat în continuare mesaje împotriva politicienilor „Nu schimbăm un nume, ci un sistem”, „Suntem un mare Colectiv contra unui Guvern abuziv”, „Nu plecăm acasă, îngerii nu ne lasă”, „Luați șpăgi de milioane și românii mor de foame”, „Vrem democrație, nu doar pe hârtie”, „Integritatea începe cu noi”, „Ne-am săturat, de-aia ne-am adunat”.

Apoi, a fost ținut un moment de reculegere pentru victimele incendiului de la clubul Colectiv și s-a rostit „Tatăl nostru”.

Aproape de miezul nopții, circulația rutieră a fost reluată la rondul de la Universitate, astfel că jandarmii nu au mai permis protestatarilor să intre în intersecție. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata