Mansardarea, posibilă fără voia proprietarilor

– Construirea mansardei poate fi făcută fără semnătura tuturor proprietarilor din blocul respectiv, prevede un document aprobat recent de parlament.

– Crearea de noi locuinţe se împiedica deseori până acum de refuzul asociaţiilor de proprietari

Dacă două treimi dintre locatarii unui imobil semnează că sunt de acord ca peste terasa blocului să se construiască apartamente mansardate, şantierul poate fi deschis, relatează Evenimentul Zilei.

Până acum, era nevoie de unanimitate între vecini, ceea ce oprea definitiv sau, cel puţin, îngreuna procesul. Noua lege, 170/2010, a fost adoptată de parlament la jumătatea acestei luni. Potrivit actului, trimis deja spre promulgare la preşedintele Traian Băsescu, „încetarea destinaţiei de folosinţă comună pentru părţile comune din clădirile cu mai multe etaje sau apartamente se poate hotărî motivat cu o majoritate de două treimi din numărul coproprietarilor„.

Totuşi, dacă unii proprietari nu îşi vor da acordul, aceştia vor beneficia de „o despăgubire justă stabilită pe cale convenţională ori, în caz de neînţelegere, pe cale judecătorească”, se precizează în Legea votată de 252 de parlamentari.

În timp ce parlamentarii susţin că este necesară o asemenea lege pentru a face faţă „realităţii economice şi necesităţii de extindere a imobilelor cu mai multe etaje”, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România, Radu Opaina, spune că noua reglementare „încalcă dreptul la proprietate şi va da undă verde abuzurilor”.


Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata