MAPDR a stabilit mecanismul de acordare a licenţei de depozitare

0

Executivul a adoptat norme metodologice de aplicare a programului “Primul Siloz” si au fost stabilite conditiile pentru licentierea depozitarilor de seminte de consum, constituindu-se schema de garantare a certificatelor de depozit, se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.

Astfel, Executivul a creat posibilitatea utilizarii certificatelor de depozit ca garantie pentru obtinerea de credite de productie de catre producatorii agricoli.

Potrivit MAPDR, a fost aprobat formatul licentei de depozit ce urmeaza a se acorda depozitarilor precum si cel pentru certificatul de depozit care va fi pus la dispozitia depozitarilor licentiati si emis fiecarui producator agricol in calitate de deponent de seminte de consum.

Pentru obtinerea licentei de depozit, se depune o cerere scrisa la Biroul Unic din cadrul Ministerului Agriculturii Padurilor si Dezvoltarii Rurale.

Dupa inregistrarea cererilor, secretarul Comisiei convoaca Comisia, in vederea desemnarii organismelor de audit pentru verificarea si certificarea conditiilor financiare si tehnice ale operatorilor economici care solic ita licenta.

Comisia va transmite in scris reprezentantilor organismelor de audit decizia de incepere a actiunii de verificare si certificare a conditiilor financiare si tehnice pentru depozite le care au depus cereri de acordare a licentei. Organismul de audit judetean desemnat, impreuna cu reprezentantul operatorului economic care a depus cererea pentru acordarea licentei, se deplaseaza la depozitul care urmeaza sa fie verificat.

În vederea acordarii licentei de catre Comisie, organismul de audit verifica in teren documentele privind indeplinirea conditiilor pentru functionarea depozitului, conditiile tehnice si financiare, conform mode lului de raport de audit, intocmit de directia de audit din minister si transmis in teritoriu.

Imediat dupa primirea rapoartelor de audit, secretarul Comisiei convoaca intrunirea acesteia, pentru analizarea si pronuntarea cu privire la acordarea licentei sau respingerea cererii.

Dupa luarea deciziei, secretarul Comisiei instiinteaza in scris depozitarul asupra celor decise.

Licenta de depozit, cu o perioada de valabilitate de 5 ani de la data emiterii sale, se elibereaza contra unei taxe de 100 lei care se plateste la trezorerie. Licenta se prelungeste, la cererea scrisa a depozitarului, fara a depasi perioada de trei ani, contra unei taxe de prelungire, reprezentând 60% din valoarea taxei pentru acordarea licentei de depozit, la data solicitarii prelungirii.

Pentru obtinerea certificatului de depozit, producatorii agricoli depun semintele de consum in depozitul licentiat. În schimbul marfii depuse si la solicitarea producatorului agricol, depozitarul licentiat elibereaza certificate de depozit, care constituie titlu de credit negociabil, reprezentativ al marfii, la ordin.

Certificatul de depozit poate fi utilizat de producatorii agricoli la garantarea unui credit de la bancile comerciale pentru investitii, sau pentru a vinde cantitatea inscrisa in el in cadrul bursei de marfuri ca alternative ale tranzactionarii directe de seminte de consum.

Certificatele de depozit sunt administrate de FGCR si se predau depozitarilor licentiati la cererea acestora pe baza licentei de depozit. Fondul de Garantare a Creditului Rural-IFN-SA (FGCR) este Administratorul schemei de garantare pentru certificatele de depozit.

Certificatul de depozit este valabil pâna la data restituirii marfii de catre depozitar, dar nu mai mult de 12 luni de la data emiterii sale.

În cazul in care depozitul devine indisponibil, Administratorul va stabili contravaloarea certificatului de depozit, calculata la pretul de despagubire, format pe baza informatiilor de pret oferite de sistemul informational pentru piata produselor agricole, publicat saptamânal de administrator.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata